10 najskupljih NFT-ova ikada prodatih

Podeli:

10 najskupljih NFT-ova ikada prodatih

Nezamenljivi tokeni (NFT) su jedinstvena kripto sredstva koja se generalno koriste za predstavljanje kripto umetnosti i digitalnih kolekcionarskih predmeta. Porast NFT-a stvorio je nedostatak digitalnih objekata i stvorio veliku vrednost za kreatore i investitore. 

U ovom članku ćemo pogledati neke od najskupljih NFT prodatih do sada, kao što je Beeple’s Everidais: The First 5000 Dais (69,3 miliona dolara) i gomilu CriptoPunkova koji su dominirali na listi sa ultra visokim cenama.

Uvod

NFT-ovi su zabeležili eksponencijalni rast u 2021. godini, sa desetinama hiljada investitora koji su se okupili da sakupljaju digitalnu umetnost u različitim oblicima. Neke prodaje NFT-a čak su generisale rekordne cene. Šta su NFT i zašto imaju vrednost?

Šta je NFT?

Nezamenljivi token (NFT) je token koji se izdaje na blokčejnu da predstavlja jedinstvenu imovinu, koja može biti dokument, umetničko delo, muzika ili čak nekretnina. NFT nije zamenljiv jer je svaki jedinstveno digitalno sredstvo sa jedinstvenim identifikatorom. 

Čak i ako dva NFT-a izgledaju veoma slično, nisu zamenljivi. Dakle, dok je jedan bitkoin jednak drugom bitkoinu i njime se može trgovati, NFT nije. Zato se NFT tehnologija koristi za generisanje dokaza autentičnosti i vlasništva na blokčejnu. NFT-ovi mogu biti čitava

digitalna sredstva kao što su predmeti za igru za zaradu i metaverzalna zemlja ili tokenizovane verzije imovine iz stvarnog sveta.

Šta daje vrednost NFT-u?

Vrednost NFT-a je definisana tržišnom ponudom i potražnjom. Obično je lakše proceniti NFT kada je kreiran kao reprezentacija fizičkog sredstva. Ali većina NFT-ova postoji samo na lancu, u digitalnom svetu.

Svaka NFT kolekcija ima različitu ponudu, a svaka NFT jedinica može imati različitu retkost. Ali postoji nekoliko drugih faktora koji mogu odrediti koliko vredi NFT. Na primer, ograničene serije NFT-ova sa specifičnim slučajevima upotrebe imaju tendenciju da budu vrednije. Osnivački tim, zajedno sa umetnicima i zajednicom, takođe može uticati na potražnju za NFT.

Drugim rečima, vrednost NFT-a može biti povezana sa ko ga je stvorio, njegovom vrednošću u igricama za zaradu ili jednostavno raspoloženjem zajednice i tržišta. Mnogo je slučajeva uspešnih NFT projekata, ali je još više onih koji su propali. Obavezno DIOR pre trgovanja ili ulaganja u NFT i ne koristite novac koji ne možete sebi priuštiti da izgubite.

Hajde da pogledamo neke od najskupljih NFT-ova ikada prodatih

1. Everydays: The First 5000 Days  – 69,3 miliona dolara

Everydays: The First 5000 Days   je digitalno umetničko delo američkog grafičkog dizajnera Majka Vinkelmana, poznatijeg kao Bipl. Ovaj NFT je prodat za 69,3 miliona dolara u februaru 2021. godine, a kupio ga je NFT investitor Metakovan putem aukcijske prodaje u Christie’s./p>

NFT je kolaž Biplovih 5.000 ranijih umetničkih dela. Od 2007, Beeple je počeo da postavlja novu sliku na svoj Instagram feed svakog dana tokom 13 godina. Njegova „svakodnevna“ umetnička dela često su smeštena u postapokaliptičke pejzaže i obično imaju neku vezu sa aktuelnim vestima ili pop kulturom. Ovaj NFT kolaž se može smatrati prikazom Beeple-ovog razvoja kao digitalnog umetnika./p>

2. Clock – 52,7 miliona dolara

Clock  prikazuje dinamički tajmer koji broji broj dana koje je Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, proveo u zatvoru. Asanž je umešan u veoma kontroverzan slučaj. On se suočava sa ekstradicijom iz Britanije u SAD zbog višestrukih optužbi za špijunažu i do 175 godina iza rešetaka. /p>

NFT su kurirali digitalni umetnik Pak i sam Asanž kako bi podržali njegove zakonske račune. Prodat je na aukciji za 16.953 ETH u februaru 2022. godine AssangeDAO-u, decentralizovanoj organizaciji (DAO) osnovanoj za masovno finansiranje prodaje NFT-a. Osim ETH-a koji su koristili za kupovinu Clock-a, AssangeDAO još uvek drži 17.422 ETH koje su prvobitno prikupili za kupovinu NFT-a. /p>

Pak i Asanž ne samo da su kurirali Clock , već su svima dozvolili da kreiraju sopstvene NFT-ove. Oni mogu tokenizirati cenzurisanu poruku za bilo koju cenu ili besplatno. Poruka će se pretvoriti u sliku koja prikazuje precrtane reči, kao da je cenzurisana. Prihod od ove NFT serije će ići organizacijama koje se zalažu za slobodu koje Asanž i Pak izaberu. /p>

3. HUMAN ONE – 28,9 miliona dolara

Još jedan Bipl NFT koji obara rekorde, HUMAN ONE je prvo fizičko umetničko delo koje stvara. Prodat je na aukciji na Christie’s za 28,9 miliona dolara u novembru 2021. /p>

HUMAN ONE je 3D pokretna skulptura sa 4 digitalna ekrana. Prikazuje beskrajni video snimak astronauta koji putuje kroz mesta u različito doba dana. Hibridna umetnička dela odražavaju Beeple-ove umetničke ambicije izvan digitalnog carstva. /p>

4. CriptoPunk #5822 – 23,7 miliona dolara

Kao jedan od prvih poznatih NFT projekata, ovi pikselizirani CriptoPunks nastavljaju da budu na listi najskupljih NFT-ova ikada prodatih. CriptoPunk #5822 je prodat za 8.000 ETH u februaru 2022. godine izvršnom direktoru pokretača blokčejn tehnologije. Dolazi iz najređeg izdanja za vanzemaljce — ima ih samo 9 u celoj NFT kolekciji. Ono što ga čini posebnim je to što je takođe jedan od 333 sa bandanom. /p>

5. CriptoPunk #7523 – 11,75 miliona dolara

Sledeći najvredniji NFT takođe dolazi iz porodice CriptoPunk. Pre prodaje #5822 , #7523 je bio najskuplji CriptoPunk ikada prodat. /p>

CriptoPunk #7523  je na aukciji na Sothebi’s-u za 11,75 miliona dolara tokom pandemije COVID-a u junu 2021. Ne samo da je deo izuzetno retkog izdanja za vanzemaljce, već je i jedini vanzemaljac koji nosi masku, što je kupac voleo kod ovog konkretnog CriptoPunka. /p>

Everydays: The First 5000 Days je digitalno umetničko delo američkog grafičkog dizajnera Majka Vinkelmana, poznatijeg kao Bipl. Ovaj NFT je prodat za 69,3 miliona dolara u februaru 2021. godine, a kupio ga je NFT investitor Metakovan putem aukcijske prodaje u Christie’s.

NFT je kolaž Biplovih 5.000 ranijih umetničkih dela. Od 2007, Beeple je počeo da postavlja novu sliku na svoj Instagram feed svakog dana tokom 13 godina. Njegova „svakodnevna“ umetnička dela često su smeštena u postapokaliptičke pejzaže i obično imaju neku vezu sa aktuelnim vestima ili pop kulturom. Ovaj NFT kolaž se može smatrati prikazom Beeple-ovog razvoja kao digitalnog umetnika.

6. TPunk #3442 – 10,5 miliona dolara

Neki ljudi smatraju TPunks Tronovom verzijom CriptoPunksa, sa poznatim pikselizovanim licima koja nose različite retkosti i atribute. Jedan od najređih je ovaj TPunk sa džokerskim licem #3442 . Prodat je za 120 miliona TRKS u avgustu 2021. Justinu Sunu, izvršnom direktoru Tron-a. Ovo je bio najskuplji NFT ikada prodat na blokčejnu Tron. Sun ipak nije zadržao TPunk. Donirao ga je APENFT-u odmah nakon kupovine.  

7. CriptoPunk #4156 – 10,26 miliona dolara

Da, još jedan CriptoPunk među najskupljim NFT-ovima. CriptoPunk #4156 je majmun sa plavom bandanom. Njegov prethodni vlasnik bio je neko sa odgovarajućim pseudonimom „Punk 4156“, koji je kupio NFT za 1,25 miliona dolara u februaru 2021. Međutim, prodao je NFT za 10,26 miliona dolara u decembru iste godine.

8. CriptoPunk #5577 – 7,7 miliona dolara

Na #8 sedi još jedan majmunoliki CriptoPunk, ovog puta sa kaubojskim šeširom. CriptoPunk #5577 je prodat za 2.501 ETH u februaru 2022. Iako nije potvrđeno, mnogi veruju da je kupac Robert Leshner, izvršni direktor kompanije Compound Finance, koji je tvitovao „Ieehav“ nakon što se kupovina dogodila.  

9. CriptoPunk #3100 – 7,58 miliona dolara

Prodat za 7,58 miliona dolara u martu 2021, CriptoPunk #3100 je takođe jedan od devet retkih vanzemaljskih pankera i takođe nosi traku za glavu. Od maja 2022. ovaj pank je na listi za 35.000 ETH. Ako ikada bude prodat, biće to najveća prodaja NFT-a u istoriji CriptoPunks-a.

10. CriptoPunk #7804 – 7,57 miliona dolara

CriptoPunk #7804 je šesti CriptoPunk na našoj listi. To je vanzemaljac koji puši lulu sa hladnom kapom i naočarima za sunce. #7804 je bio u vlasništvu izvršnog direktora dizajnerske softverske kompanije Figma, koji ga je s ponosom nazivao „digitalnom Mona Lizom“. NFT je prodat za 7,57 miliona dolara u martu 2021.

Gde mogu da kupim NFT?

 

Svoj prvi NFT možete dobiti na raznim NFT tržištima. U zavisnosti od blokčejn mreže, za kupovinu će vam trebati kompatibilan novčanik i podržane kriptovalute. Na primer, cene NFT-a na BNB pametnom lancu (BSC) su skoro uvek u BNB ili BUSD, dok NFT-ovi na blokčejnu Ethereum obično koriste etar (ETH). 

 

Možete kupiti potrebne kriptovalute na berzi Binance i prebaciti ih u novčanik koji se može povezati sa NFT Marketplace-om.

 

Ako kupujete NFT na Binance NFT Marketplace- u, možete jednostavno da premestite svoja sredstva u Novčanik za finansiranje. Izaberite željeni NFT i kliknite na [Kupi odmah] ili [Napravi ponudu]. Pogledajte naš vodič za NFT Marketplace za više detalja.Ako želite da kupite NFT na drugim tržištima, novčanici proširenja pretraživača kao što su Binance Chain Vallet i MetaMask su dobre opcije. Nakon što prenesete svoja sredstva sa Binance u vaš novčanik, povežite ga sa NFT tržištem da biste započeli. Ne zaboravite da proverite URL adresu koju posećujete da biste bili sigurni da ste na zvaničnom sajtu. Ako svoj novčanik povežete sa lažnim ili sumnjivim veb lokacijama, vaša sredstva mogu biti ukradena.

Zaključak

Nema sumnje da NFT-ovi rastu u popularnosti i kontinuirano stvaraju novu rekordno visoku prodaju. Dok je većina NFT-ova jednostavno kolekcionarska umetnička dela, imamo sve veći broj NFT-ova kreiranih u različitim slučajevima korišćenja . Kako NFT-ovi sazrevaju, možemo očekivati da ćemo videti više komunalnih usluga i usvajanja od jednostavnog digitalnog kolekcionarstva i možda čak i veće prodaje.

Konverzija.rs je platforma koja je kreirana u svrhu edukacije i obrazovanja o kriptovalutama, blockchain-u i decentralizaciji. 

Pročitajte najnovije vesti iz kategorije ALTKONI.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Menjačnica kriptovaluta

Naša menjačnica vrši sigurnu i brzu konverziju kriptovaluta po povoljnim kursnim stopama.

Edukacija o investiranju

konverzija-edukacija.rs je platforma koja je kreirana u svrhu edukacije i obrazovanja o novim načinima investiranja.

O nama

Naša misija je vrlo jasna – da u jeku vrtoglavog rasta i pada, raznoraznih špekulacija, istina i neistina, prenosimo najtačnije vesti iz sveta kriptovaluta…

Call Now Button