5 najboljih NFT-ova: Koji su tokeni sa najvećim tržišnim kapitalom?

Podeli:

5 najboljih NFT-ova: Koji su tokeni sa najvećim tržišnim kapitalom?

Prodaja nezamenljivih tokena (NFT) je skočila 2021. na najviši nivo u istoriji, na osnovu broja prodaja u septembru. Vrednost prodaje iznosila je 15,57 milijardi dolara u 2021. i bila je iznad 100 miliona dolara 2. i 3. januara, pokazali su podaci sa NonFungible.com.

NFT-ovi su tokeni koji rade na pametnim ugovorima na blokčejnu i predstavljaju digitalnu ili fizičku imovinu. Mogu se koristiti za proveru autentičnosti umetničkih dela, kreiranje ograničenih izdanja kolekcionarskih predmeta ili predstavljanje likova u univerzumima igara.

Kolekcije digitalne umetnosti kao što su Bored Ape Iacht Club i CriptoPunks, igre metaverza kao što su Akie Infiniti i Sandbok i sportski kolekcionarski predmeti kao što je NBA Top Shots bili su među najpopularnijim NFT-ovima 2021. jer su investitori pokušavali da profitiraju od euforije.

Cene za NFT mogu da se kreću od nekoliko dolara do miliona dolara za najskuplje NFT. Najskuplja NFT kolekcija do sada je Merge umetnika Paka, koja je u decembru prodala više od 300.000 jedinica tokom 48 sati za ukupno 91,8 miliona dolara.

Pojedinačna slika sa najvećom cenom je Everidais: The First 5000 Dais umetnika Beeplea, prvi NFT koji je prodala aukcijska kuća Christie’s, a u martu je promenila vlasnika za 69,3 miliona dolara.

Kao i mnoge kriptovalute, NFT tokeni su pogođeni tokom nedavnog pada fleš-a, ali do danas (20. februara) najmanje četiri od njih su se snažno vratila.

Jedan od načina ulaganja u NFT je da gledate kovanice ili tokene kriptovaluta koji se koriste za popularne kolekcije.

Najveći NFT tokeni prema tržišnoj kapitalizaciji

Na osnovu ukupne tržišne kapitalizacije 4. januara 2022., pet najvećih tokena vezanih za NFT su Decentraland (MANA) , Axie Infinity’s (AXS) , The Sandbox’s (SAND), Theta Network’s THETA i Tezos token (XTZ). Hajde da pogledamo svaki od njih.

Najveći_NFT_tokeni_prema_tržišnoj_kapitalizaciji

Decentraland (MANA)

Decentraland_(MANA)

Decentraland je virtuelni svet, ili metaverzum, gde korisnici komuniciraju putem proširene stvarnosti, virtuelne stvarnosti i interneta. Parcele zemlje u metaverzumu Decentraland se prodaju kao NFT koje pružaju dokaz o vlasništvu. Vlasnici zemljišta mogu kreirati koncertne bine, hotele, kazina i druge prostore, a zatim prodavati pristup događajima. 

MANA kriptovaluta je ERC-20 token zasnovan na Ethereum-u koji se koristi u Decentralendu. Vlasnici ga koriste za kupovinu zemljišta i drugih metaverzalnih sredstava, kao i za učešće u upravljanju.

Decentralend je privukao investicije visokog profila. Vlada Barbadosa je postala prva nacija koja je otvorila metaverse ambasadu u Decentralendu u novembru, dok je u decembru, Tokens.com podružnica Metaverse Group kupila najskuplji komad virtuelne nekretnine do sada, plativši 2,4 miliona dolara za prostor u Decentralendu koji namerava koristiti za digitalne modne revije i e-trgovinu.

Cena MANA je naglo porasla krajem novembra zajedno sa drugim tokenima povezanim sa metaverzom, skočivši sa manje od 1 dolara krajem oktobra na maksimum od 5,90 dolara 25. novembra. Token je završio 2021. dobivši više od 4.000% na vrednosti od početka godine.

Tokom poslednjih sedam dana MANA se snažno oporavila sa porastom od 19% i zadržala je vodeću poziciju za više od 1,3 milijarde dolara u odnosu na SAND.

Decentraland_(MANA)_coinmarketcap

Axie Infinity’s (AXS)

Axie_Infinity’s_(AXS)

Axie Infinity’s je postala jedna od najpopularnijih metaverse igara za zaradu, u kojoj igrači dobijaju tokene kriptovalute kao nagradu za svoju igru i mogu ih zameniti za druge valute na berzi. Igrači sakupljaju, trguju i bore se sa NFT likovima poznatim kao Akies u metaverzumu igre. 

Novi igrači moraju da kupe tri Axiesa da bi mogli da uđu u igru. Kako su oni među najprodavanijim NFT-ovima, cena Akies-a je porasla, tako da su vlasnici počeli da pozajmljuju svoje Akies novim igračima kako bi zaradili tokene u njihovo ime, koje potom dele između sebe.

Axie Infinity je izgrađen na blokčejnu Ethereum, ali kako je popularnost igre rasla, razvojni tim Ski Mavis je izgradio Ronin bočni lanac za obradu transakcija, smanjujući naknade i ubrzavajući vreme obrade.

Axie Infinity’s ima dve kriptovalute – Axie Infinity krhotine (AXS) i smooth love potion (SLP). SLP se koristi za stvaranje novih Axie-a, dok je AXS token upravljanja koji omogućava vlasnicima da učestvuju u glasanju o razvoju metaverzuma igre. Vlasnici mogu da ulože svoje AXS tokene da bi zaradili nagrade. Takođe ih mogu zaraditi za igranje igrica unutar metaverzuma.

AXS cena je porasla tokom leta i dostigla maksimum od 165,37 dolara 6. novembra. Token je porastao za više od 17.000% u ukupnoj vrednosti u 2021.

Ipak 2022. je bila manje ljubazna prema AKSS-u. Njegova cena pada od svog vrhunca u novembru i pala je na četvrto mesto na listi sa drugog, iako je samo brk udaljen od trećeg.

Axie_Infinity’s_(AXS)_coinmarketcap

The Sandbox (SAND)

The_Sandbox_(SAND)

The Sandbox (SAND) je takođe virtuelni svet gde korisnici mogu da unovče svoju igru. Igrači mogu da kreiraju NFT-ove poznate kao ASSETS i da ih integrišu u igre koristeći Sandbox Game Maker. Oni takođe mogu da ih otpreme na Sandbox  marketplace radi trgovanja.

Korisnici Sandbox-a kupuju zemljište, koje zatim mogu da napune igrama i NFT-ovima. SAND je uslužni token zasnovan na ERC-20 Ethereum-u koji se koristi u metaverzumu Sandbox. Igrači mogu zaraditi SAND od igranja igrica i koristiti ga za nabavku IMOVINE, igranje igrica, prilagođavanje svojih avatara ili kupovinu opreme kako bi poboljšali svoju igru. Oni takođe mogu da ulože tokene da bi zaradili nagrade i učestvovali u odlukama upravljanja.

Kao i MANA, vrednost tokena SAND je porasla u novembru, sa oko 0,75 dolara krajem oktobra na 8,44 dolara 25. novembra. Token je vratio više od 16.000% u 2021.

SAND je dobro rastao u poslednjih nekoliko dana i zauzeo je drugo mesto od AXS-a. U poslednjih nekoliko nedelja njegova cena je porasla za 22%.

The_Sandbox_(SAND)_coinmarketcap

Theta Network (THETA)

Theta_Network_(THETA)

Theta je pokrenula NFT u januaru 2021. kao deo svoje strategije da postane vodeća mreža blokčejn infrastrukture za industriju medija i zabave. Theta Network se širi od videa, isporuke podataka i računarstva kako bi ponudila decentralizovano skladištenje digitalne imovine, sa fokusom na video na zahtev, NFT i druge digitalne kolekcionarske predmete.

Theta Network ima dugoročne odnose sa partnerima koji sada grade NFT na blokčejnu, uključujući NFT padove kao deo iskustva uživo i nagrada obožavatelja. U junu 2021. pevačica Kejti Peri kupila je udeo u kompaniji Theta Labs, a u decembru je lansirala svoju prvu NFT kolekciju na mreži.

Theta planira da u prvom kvartalu 2022. godine pokrene unakrsni most do Ethereum blockchaina za decentralizovane razmene, aplikacije i NFT, omogućavajući vlasnicima da prenesu svoju imovinu. Takođe planira da lansira svoj TDROP decentralizovani token upravljanja u prvom kvartalu. THETA token se trenutno koristi za čvorove validatora ili čuvara upravljanja i zalaganja. TFUEL je izvorni token mreže za transakcije.

THETA cena je dostigla vrhunac u aprilu, tokom rasta kriptovaluta u prvoj polovini godine, popevši se sa 1,86 dolara početkom januara na 15,90 dolara 16. aprila. Cena je pala nazad kako su se tržišta povukla, ali dok su drugi novčići ponovo ojačali i napravili nove maksimume, THETA cena je ostala na nižem nivou. Godinu je završio na 4,71 dolara, što je ukupan dobitak u 2021. od 153%.

THETA se bori da održi korak sa liderima. Ove nedelje je zabeležio rast od 7%, ali je pao na peto mesto u našoj ligi.

Theta_Network_(THETA)_coinmarketcap

Tezos (XTZ)

Tezos_(XTZ)

Tezos je knjiga kriptovaluta koja se sama menja i može da se nadogradi korišćenjem funkcionalnog modula koji ne zahteva hard fork ili split u blok lancu da bi uveo novu funkcionalnost. 

Tezos je jedan od blokova otvorenog koda koji podržava NFT i njegov XTZ token je dobio vrednost pošto je mreža privukla istaknuta partnerstva za neke od najperspektivnijih NFT-ova. Cena XTZ-a je skočila nakon nadogradnje mreže početkom oktobra, dostigavši rekord svih vremena od 9,18 dolara 4. oktobra.

Cena XTZ-a je ponovo skočila početkom decembra kada je izdavač igara Ubisoft najavio da će ući na NFT tržište koristeći Tezos. NFT tržište Rarible je integrisano sa Tezos blockchainom, njegovim trećim posle Ethereum-a i Flov-a, tako da su Tezos NFT-ovi sada dostupni za trgovanje na platformi. Cena KSTZ-a je završila 2021. godinu sa porastom od 115% za godinu.

XTZ je imao najbolji odgovor na nedavne poteškoće u sektoru. Povećanjem cene od 27% porastao je sa petog mesta na treće u nedelji februara.

Kolekcionarski NFT-ovi postali su vruća tema 2021. godine i imaju potencijal da ostanu jedan od kripto trendova 2022. Sa vrednošću nekih NFT kolekcija koje su dostigle milione dolara, postale su popularne među investitorima koji žele da profitiraju od buduće prodaje. 

Ipak, postoji rizik da bi vrednost NFT-a mogla pasti ako njihova popularnost opadne. Da li su NFT pogodna imovina za vaš portfelj zavisiće od vaše tolerancije na rizik i finansijskih okolnosti. Trebalo bi da uradite sopstveno istraživanje pre nego što donesete bilo kakvu investicionu odluku i nikada ne uložite novac koji ne možete da priuštite da izgubite.

Tezos_(XTZ)_coinmarketcap

PITANJA I ODGOVORI

Da li su NFT dobra investicija?

Uprkos stalnoj popularnosti NFT projekata, kripto tokeni su veoma promenljivi, što ih čini rizičnim opcijama ulaganja.

Možete li zaraditi novac pomoću NFT-a?

Investitori su zaradili tako što su kupovali NFT i prodavali ih kada im vrednost poraste, svakako. Ali ovo je investicija visokog rizika jer je vrednost NFT-a veoma promenljiva.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Menjačnica kriptovaluta

Naša menjačnica vrši sigurnu i brzu konverziju kriptovaluta po povoljnim kursnim stopama.

Edukacija o investiranju

konverzija-edukacija.rs je platforma koja je kreirana u svrhu edukacije i obrazovanja o novim načinima investiranja.

O nama

Naša misija je vrlo jasna – da u jeku vrtoglavog rasta i pada, raznoraznih špekulacija, istina i neistina, prenosimo najtačnije vesti iz sveta kriptovaluta…

Moža vas zanima

USD Coin (UCDC) je digitalna valuta koja je vezana za američki dolar u odnosu 1:1. To je oblik stabelcoina, što znači da je njegova vrednost dizajnirana da ostane stabilna i...
Friend.tech je revolucionarna decentralizovana mreža koja uvodi jedinstven koncept: pretvaranje prijatelja i njihovih mreža u “Shares” ili “Keys”. Ova inovativna platforma omogućava korisnicima da ulažu u društvene mreže svojih prijatelja...
Kriptovalute su osvojile svet brzinom svetlosti. Od lansiranja Bitcoina 2009. godine, kripto tržište je eksponencijalno poraslo, a sada postoje hiljade različitih kripto kovanica koje možete izabrati. Sa uvođenjem novih novčića...
Call Now Button