Bitkoin mining – Koliko energije troši Bitkoin?

Podeli:

Bitkoin mining – Koliko energije troši Bitkoin?

Bitkoin mining je proces stvaranja novog bitkoina rešavanjem zagonetki. Sastoji se od računarskih sistema opremljenih specijalizovanim čipovima koji se takmiče u rešavanju matematičkih zagonetki. Prvi bitkoin rudar (kako se zovu ovi sistemi) koji reši zagonetku nagrađuje se bitkoinom. Proces rudarenja takođe potvrđuje transakcije na mreži kriptovalute i čini ih pouzdanim.

Utiče li Bitkoin mining na globalnu energetsku krizu temeljenu na fosilnim gorivima danas?

U ovom postu ćemo odgovoriti na neka od ključnih pitanja koja biste mogli imati o potrošnji energije Bitkoina. Ali prvo, moramo shvatiti zašto Bitkoin troši energiju.

Zašto Bitkoin troši energiju?

Zašto_Bitkoin_troši_energiju

Bitkoin mreža ima svoj mehanizam konsenzusa sa dokazima o radu (POW – Proof of Work) koji toleriše kvarove i koji zahteva rudare Bitkoin-a da rešavaju složene matematičke zagonetke kako bi dodali više Bitkoina u cirkulaciju. 

Sa druge strane, validatori proveravaju autentičnost svih Bitkoin transakcija. Svi procesi Bitkoin mreže, uključujući Bitkoin rudarstvo i proveru transakcija, zahtevaju značajne CPU i GPU resurse. Međutim, postoji značajna razlika između ova dva procesa što se tiče potrošnje energije.

Proveravanje Bitkoin transakcija nije toliko energetski intenzivno kao rudarstvo Bitkoina. Jednom kada se Bitkoin iskopa, energetski zahtevi drastično napreduju. Bitkoin rudari i validatori transakcija nagrađeni su za rudarstvo Bitkoina, odnosno za potvrđivanje transakcija. Stoga se popularnost Bitkoina nastavlja povećavati u toku određenog perioda, što prirodno uzrokuje porast potrošnje energije.

Koliko energije Bitkoin troši?

Obnovljivi izvori energije kao što su hidro i solarna energija mogu se koristiti bez povećanja rizika od emisije ugljenika. Nasuprot tome, neobnovljivi izvori energije kao što su ugljenik i druga fosilna goriva povećavaju rizik od emisije ugljenika. Kao rezultat toga, rudarenje Bitkoin-a korišćenjem električne energije dovodi do veće emisije ugljenika. 

Izveštaj mreže za rudarenje Bitkoin-a za 2019. Tvrdi da je 73% potrošnje energije Bitkoin-a bilo ugljenično neutralno. To znači da je samo 27% rudarskih postrojenja koristilo električnu energiju dobijenu iz fosilnih goriva i drugih neobnovljivih izvora energije.

Prema indeksu potrošnje električne energije Univerziteta Kembridž, Bitcoin troši oko 110 teravata na sat (TVh) svake godine.

Ne oslanja se celokupno rudarenje bitkoina na fosilna goriva. Umesto toga, rudari širom sveta korise i obnovljive i neobnovljive izvore energije za rudarenje bitkoina. Mnogi rudari bitkoina takođe koriste električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora, kao što su hidro i solarna energija. Ove prirodne kriptovalute pomažu u značajnom smanjenju emisije ugljenika.

Bitkoin vs. 'Drugi'

bitkoin_vs_ostale_kriptovalute

Šta kažete na upoređivanje potrošnje energije Bitkoina sa tradicionalnim „kolegama“,  samo da stvari stavite u perspektivu?

Za razliku od Bitkoina, tradicionalna bankarska infrastruktura uglavnom se više oslanja na neobnovljive izvore energije poput ugljenika i drugih fosilnih goriva.

Studija Galaxy Digital tvrdi da Bitkoin koristi manje energije od tradicionalnog bankarstva. Prema studiji, potrošnja energije Bitkoina manja je od polovine potrošnje tradicionalnog bankarskog sistema od 263,72 teravata na sat i rudarstva zlata od 240,61 teravata na sat.

Rudarstvo bitkoina može biti fleksibilno i energetski efikasan u upoređivanje sa tradicionalnim bankarstvom jer neka rudarska postrojenja koriste višak hidroelektrične energije proizvedene iz hidroenergije.

Tradicionalno bankarstvo nema istu mobilnost ili fleksibilnost koju Bitkoin može ponuditi.

Šira slika o rudarenju

Neki rudari Bitkoina pronalaze prelazak na ugljenično neutralne izvore kao što je električna energija stvorena prirodnim plinom. Studije predlažu da prirodni plin može sam pokretati Bitkoin mrežu. Dakle, to bi mogao biti razlog da se prizvođači mogu fokusirati na plin kao izvor energije. Podsticaji od bitkoin mininga mogu se koristiti za privljačenje više organizaciaj ovom trendu. Ako pogledamo širu sliku, prelazak na ugljenično neutralne izvore mogao bi utrti put za ponovno ulaganje nagrada za rudarstvo Bitkoina i razvoj obnovljive energije. Povećanje rudarstva Bitkoina, takođe može podstaknuti i prelaz na ugljenično neutralne izvore energije. Ako Bitkoin zaista sledi Ethereum i pređe na mehanizam konsenzusa Proof-of-Stake (PoS), to će ubrzati Bitkoin transakcije i pomoći u smanjenju potrošnje energije.

Proof of Work vs Proof of Stake

Proof-of-Work_vs_Proof-of-Stake

Za razliku od PoW, PoS sastavi ne podstiču ekstremne količine potrošnje energije. Dakle postoji kompromis između podsticanja potrošnje energije i postizanja energetske učinkovitosti putem PoS sastava. Trenutno ne može biti oboje.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk takođe je obećao da će nastaviti dopuštati Bitkoin transakcije ako rudari koriste 50% čiste energije . Prelazak na ugljenično neutralne izvore za rudarstvo takođe bi mogao pomoći u povećanju uobičajenog usvajanja Bitkoina u bliskoj budućnosti.

Zaključak

Da rezimiramo, bitkoin mining je više-manje ugljenično neutralan. Međutim, postoji prostor za poboljšanje u prelazu na obnovljive izvore energije u bliskoj budućnosti. Štaviše, nadamo se da će unosna dobit od bitkoin mininga pomoći podstaći i ubrzati taj pomak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Menjačnica kriptovaluta

Naša menjačnica vrši sigurnu i brzu konverziju kriptovaluta po povoljnim kursnim stopama.

Edukacija o investiranju

konverzija-edukacija.rs je platforma koja je kreirana u svrhu edukacije i obrazovanja o novim načinima investiranja.

O nama

Naša misija je vrlo jasna – da u jeku vrtoglavog rasta i pada, raznoraznih špekulacija, istina i neistina, prenosimo najtačnije vesti iz sveta kriptovaluta…

Call Now Button