Blog » Bitkoin » Kako vrhunska sigurnost Bitcoin-a može ubrzati usvajanje NFT-a
Bitcoin_može_ubrzati_usvajanje_NFT-a

Kako vrhunska sigurnost Bitcoin-a može ubrzati usvajanje NFT-a

od mihajlo

Ethereum je daleko najpopularnija blockchain platforma za nezamenljive tokene, ali njegova pozicija kralja NFT-a možda neće trajati večno, jer se suočava sa sve većom konkurencijom lanaca u nastajanju, uključujući Tezos, Solana, Fantom i Hive. 

 

Međutim, jedna od najvećih pretnji Ethereum-ovoj NFT dominaciji može doći od potpuno neočekivanog rivala, sa porastom Bitcoin NFT-a u poslednje vreme. 

 

Prelazak bitkoina na NFT može iznenaditi mnoge ljude, jer je originalni svetski blockchain poznat po nedostatku mogućnosti pametnih ugovora koje Ethereum i druge mreže čine tako korisnim. Bez pametnih ugovora, Bitcoin ne može da pokrene kod potreban za podršku NFT-ovima, pa odakle dolaze Bitcoin NFT? 

 

Odgovor je Stacks . Stacks je nezavisan i pametan blok lanac sposoban za sklapanje ugovora koji je bliže povezan sa Bitcoinom nego bilo koji drugi. Zahvaljujući svom jedinstvenom mehanizmu konsenzusa Dokaz o transferu , on je u mogućnosti da sve svoje transakcije objedini u grupe i podmiri ih u javnoj knjizi Bitcoin-a. Ovo omogućava programerima da grade DeFi protokole i NFT-ove zasnovane na Bitcoin-u bez umotavanja BTC-a koji će se koristiti na Ethereum-u ili drugim mrežama. Prednosti ovoga uključuju deljenje sigurnosti i likvidnosti Bitcoin-a. Međutim, pošto Stacks obavlja veći deo svoje obrade van Bitcoin-ovog blockchaina, transakcije su brže, jeftinije i troše manje energije. 

 

Kao što Stacks objašnjava u ovom postu na blogu , to može da uradi preko svog programskog jezika Clariti i razvojnog okruženja Clarinet. Stacks-ov blok lanac je direktno povezan sa Bitcoin-om koristeći njegov mehanizam dokazivanja transfera. Zbog toga, svaka transakcija koja se izvršava na stekovima može biti verifikovana i praćena na Bitcoin-ovom blockchainu. 

 

Otkako je prošle godine lansirao svoje Bitcoin NFT mogućnosti, Stacks je postao dom brojnim rastućim NFT platformama, uključujući StacksArt , Boom i STKSNFT . 


STKSNFT je možda najzanimljivija platforma koja se pojavljuje na Stacks-u. Nedavno je najavio lansiranje novog brenda pod nazivom Gamma.io koji ima ambicije da postane Veb3 društveni centar koji je usredsređen na NFT. Gama obuhvata ne samo NFT tržište, već i platformu društvenih medija koja omogućava umetnicima i kolekcionarima da pokažu svoje tokene široj zajednici obožavatelja Bitcoin NFT-a.

KUPITE ILI PRODAJTE KRIPTOVALUTE. POZOVI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI U SVEMU VEZANO ZA KRIPTOVALUTE. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Bezbednosna Prednost Bitcoin NFT-A

Bezbednosna_Prednost_Bitcoin_NFT-A

NFT platforme kao što je Gamma su odlučile da se oslanjaju na Stacks jer im to omogućava da kreiraju najbezbednije NFT-ove u industriji. Mreža bitkoina je, bez sumnje, najbezbedniji blok lanac od svih, jer se pokazala neverovatno otpornom na hakove i stresove od svog lansiranja krajem 2008. 

 

Dok su hakeri imali izvesnog uspeha u krađi sredstava od pojedinačnih korisnika i nekih berzi kriptovaluta, napad na celu Bitcoin mrežu je daleko strašniji. Do danas, bitkoin nikada nije pretrpeo ni jednu kršenje bezbednosti i većina stručnjaka se slaže da je malo verovatno da će ikada biti. Bezbednost bitkoina proizilazi iz tri faktora – naime njegove kriptografske, nepovratne i distribuirane prirode. 

 

Bitcoin mreža je podržana kriptografijom, što znači da koristi i javne i privatne ključeve kako bi osigurala integritet i autentičnost svake transakcije koja se odvija na mreži. Transakcije se potpisuju digitalnim potpisima korišćenjem algoritma digitalnog potpisa eliptične krive, a jedini način da se ovo hakuje bio bi da se pogodi ključ korišćenjem grube sile tako što će se isprobati svaka moguća vrednost privatnog ključa da se vidi da li odgovara odgovarajućem javnom ključu. ključ. 

 

Svaki privatni ključ je nasumični broj između jedan i 2^256, 78-cifreni broj za koji se veruje da je veći od ukupnog broja atoma u univerzumu. U praktičnom smislu, bile bi potrebne hiljade godina da se izvrši takav napad grubom silom, čak i kada se koriste najmoćniji superkompjuteri na svetu. 

 

Tome se dodaje i nepovratna priroda Bitcoin transakcija. Bitcoin-ov blockchain je knjiga samo za pisanje, što znači da kada joj se dodaju informacije, ne mogu se menjati. 

 

Konačno, Bitcoin-ov blockchain je javno vidljiva i distribuirana mreža hostovana na hiljadama servera širom sveta koju svako može da vidi. Svaki od ovih „čvorova“ koji pokreću Bitcoin je odgovoran za verifikaciju svake blockchain transakcije, a većina njih mora biti saglasna da je svaka nova transakcija tačna pre nego što bude odobrena i zabeležena.

 

Da bi neko hakovao Bitcoin-ov blockchain, morao bi da kontroliše većinu ovih čvorova, nešto što bi zahtevalo koordinaciju računarskih resursa izvan onoga što čak i najmoćnije zemlje sveta mogu da steknu. 

 

Pošto su istorija transakcija i vlasništvo nad NFT-ovima na stekovima na kraju zabeleženi na Bitcoin-ovom blok lancu, to znači da oni nasleđuju isti nivo bezbednosti kao i sam Bitcoin. Nijedan drugi blockchain nije ni blizu da pruži ovaj nivo sigurnosti. Jasno je da postoji velika prednost kovanja NFT-ova na mreži koja je najotpornija na hakove. 

 

Postoje i druge prednosti za Bitcoin NFT. Kao najistaknutiji blokčein na svetu od svih, takođe je mnogo verovatnije da će potrajati. Dok je propast drugih blokčejnova kao što su Ethereum i Solana doduše samo spekulativan, čini se da će Bitcoin i dalje nestati. 

 

Bitcoin NFT takođe imaju koristi od veće potencijalne izloženosti. Bitkoin je, na kraju krajeva, najveća svetska kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji i ima najveći broj korisnika. Da ne spominjemo, veliki broj pristalica bitkoina može se opisati kao „maksimalisti“ koji izbegavaju sve druge blok-čejnove i kriptovalute u korist originala. NFT-ovi na Bitcoin-u bi se mogli dopasti ovoj značajnoj i tvrdokornoj grupi korisnika. 

 

NFT entuzijasti jasno vide zasluge ovih argumenata, o čemu svedoče neki od najnovijih podataka. Na primer, nova NFT platforma Gamma ostvarila je 219.000 dolara u NFT trgovanju u poslednjoj nedelji marta, malo manje od 229.000 dolara na Hic Et Nunc, najpopularnijoj NFT platformi na Tezosu i ispred popularnih platformi poput SuperRare (74.000 dolara) and Sandbok. Zaista, ukupan obim Gamme trgovanja u poslednjih šest meseci premašio je 3,5 miliona dolara, sa preko 4.000 jedinstvenih kupaca koji koriste platformu. A ti korisnici su u proseku napravili 6,3 kupovine, što pokazuje da njihovo interesovanje za Bitcoin NFT nije samo jednokratno.

KUPITE ILI PRODAJTE KRIPTOVALUTE. POZOVI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI U SVEMU VEZANO ZA KRIPTOVALUTE. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Bitcoin NFT-Ovi Su Tu Da Ostanu

Bitcoin_NFT-Ovi

Kako NFT ekosistem raste i sve više umetnika i kolekcionara je uvučeno u njega, Stacks je pokazao da su Bitcoin NFT održiva i izuzetno sigurna alternativa Ethereumovim NFT-ovima zasnovanim na ERC721. 

 

Bitcoin NFT-ovi ne samo da nude veću sigurnost, već mogu da se dopadnu jedinstvenoj podskupini kupaca koji do sada nisu mogli da pristupe tržištu zbog oklevanja da koriste druge blockchaine. 

 

Možda ga tera na pomisao da bi Bitcoin NFT-ovi mogli jednog dana nadmašiti Ethereum u smislu popularnosti, ali postoji svaki razlog da se veruje da će oni dodatno doprineti ubrzanju rasta ovog nezaustavljivog tržišta.

MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI U SVEMU VEZANO ZA KRIPTOVALUTE. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Konverzija.rs je platforma koja je kreirana u svrhu edukacije i obrazovanja o kriptovalutama, blockchain-u i decentralizaciji. 

Pročitajte najnovije vesti iz kategorije BITKOIN.

Slični članci