Kriptovaluta SOLANA (SOL) – Sve što treba da znate o njoj

Podeli:

Kriptovaluta SOLANA (SOL) – Sve što treba da znate o njoj

Šta je Solana? Solana je blockchain na web lokaciji koja pruža brze, bezbedne, skalabilne, decentralizovane aplikacije i tržišta. Sistem trenutno podržava 50.000 TPS (transakcija u sekundi) i 400 ms (milisekundi) vremenski blok. Opšti cilj Solana softvera je da pokaže da postoji mogući skup softverskih algoritama koji koriste kombinaciju za kreiranje blockchaina. Dakle, ovo bi omogućilo da se tok transakcija skalira proporcionalno propusnom opsegu mreže koja zadovoljava sva svojstva blockchaina: skalabilnost, sigurnost i decentralizaciju. Štaviše, sistem je u stanju da podrži gornju granicu od 710.000 TPS na standardnoj gigabitnoj mreži i 28,4 miliona TPS na 40 gigabitnoj mreži.

SOL tapeta

Platformu Solana (SOL) je 2017. godine osnovao Anatolij Jakovenko. Jakovenko je radio u Kualcommu pre osnivanja Solane. Ima veliko iskustvo sa algoritmima kompresije nakon prethodnog iskustva u Dropbok-u kao softverski inženjer. Zajedno sa Erikom Vilijamsom i Solaninim tehničkim direktorom, Gregom Ficdžeraldom, kreirali su novi proces za rešavanje tradicionalnih problema sa propusnim opsegom koji su postojali u blokovima Bitcoin i Ethereum.

 

Nadali su se da će stvoriti nepouzdan i distributivni protokol koji će omogućiti veću skalabilnost. Tim trenutno podržava iskustvo vrhunskih organizacija u svetu, uključujući: Apple, Kualcomm, Intel, Google, Microsoft, Tvitter, Dropbok i mnoge druge. Uticaj koji je Solana stvorio je takođe privukao pažnju mnogih investitora, uključujući: Multicoin Capital, Foundation Capital, SLOV Capital, CMCC Global, Abstract Ventures i mnoge druge.

MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI KAKO DA KUPITE ILI PRODATE KRIPTOVALUTE. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Kakvu metodu konsenzusa Solana koristi?

Kao jedan od najefikasnijih blockchaina na svetu bez dozvola, mreža ima 200 fizički različitih čvorova koji podržavaju propusnost od više od 50.000 TPS kada rade sa GPU-ovima. Jedan od najvećih izazova sa distribuiranim sistemima je dogovor na vreme.

 

Za razliku od bitkoina, koji koristi PoV algoritam kao decentralizovani sat za sistem, Solana koristi metod dokaza istorije. Sa Dokazom istorije možete kreirati istorijske zapise koji dokazuju da se događaj dogodio u određeno vreme. Algoritam je visokofrekventna funkcija proverljivog kašnjenja. Ova funkcija zahteva nekoliko uzastopnih koraka evaluacije.

 

Transakcije ili događaji koji se procenjuju dobiće jedinstveni heš i broj koji se može javno i efikasno verifikovati. Brojanje nam omogućava da znamo kada se dogodila svaka transakcija ili događaj, delujući kao kriptografska vremenska oznaka. Unutar svakog čvora nalazi se kriptografski sat koji prati vreme mreže i niz događaja. Ovo omogućava visoku propusnost i veću efikasnost unutar Solana mreže.

8 osnovnih Solaninih inovacija:

solana_cena

Dokaz istorije (PoH) → sat pre konsenzusa

Solanin PoH konsenzus algoritam pomaže u stvaranju veće efikasnosti i propusnog opsega unutar Solanine mreže. Imajući istorijske zapise o događajima ili transakcijama, omogućava sistemu da lakše prati transakcije i prati redosled događaja.

Tover BFT → PoH optimizovana verzija PBFT-a (praktična vizantijska tolerancija grešaka)

BFT Tover je konusni algoritam sličan PBFT-u dizajniran da iskoristi prednosti sinhronizovanog sata. Tover BFT koristi PoH kao svoj kriptografski sat koji omogućava postizanje konsenzusa bez potrebe za velikim opterećenjem poruka i kašnjenjem transakcije.

Turbina → protokol proširenja bloka

Protokol Turbine olakšava prenos podataka do blokčejn čvorova. Turbina to može učiniti razbijanjem podataka u manje pakete. Ovo omogućava Solani da reši probleme sa propusnim opsegom i takođe povećava njen ukupni kapacitet za brže izvršavanje transakcija.

Golfska struja → Protokol za prosleđivanje transakcija bez Mempool-a

Protokol Golfske struje igra važnu ulogu u guranju keširanja transakcija i prosleđivanju do samog kraja mreže. Ovo omogućava validatorima da izvršavaju transakcije unapred, smanjujući vreme potvrde, bržu promenu lidera i smanjujući pritisak na memoriju na validatore iz nepotvrđenih grupa transakcija. Dakle, ovaj protokol omogućava Solani da podrži 50.000 TPS.

Sealevel → Paralelni pametni ugovori u toku rada

Sealevel je mehanizam za obradu hiperparalelnih transakcija koji se koristi za horizontalno skaliranje između GPU-a i SSD-ova. Sa ovim sistemom omogućava Solani da dobije efikasnije vreme izvršenja i takođe omogućava da se transakcije izvršavaju istovremeno na blokovima sa istim statusom.

Pipeline → Jedinica za obradu transakcija za optimizaciju validacije

Pipelining je proces u kome se tok ulaznih podataka dodeljuje različitim hardverskim uređajima koji su za to odgovorni. Dakle, ovaj mehanizam omogućava da se informacije o transakcijama brzo provere i kopiraju na sve čvorove u mreži.

Cloudbreak → Horizontalno prilagođena baza podataka naloga

Da bi se postigla neophodna skalabilnost na mreži Solana, potrebno je koristiti Cloudbreak. Cloudbreak je struktura podataka koja je optimalna za istovremeno čitanje i pisanje širom mreže.

Arhivisti – Distribuirana knjižara 

Koristimo arhiviste za čuvanje podataka. Solana podaci se prenose sa validatora na mrežu čvorova poznatih kao arhiveri. Ovi čvorovi mogu biti lagani (npr. laptopovi) i biće pregledani, s vremena na vreme, kako bi se osiguralo da čuvaju prave podatke.

Šta je Solana (SOL) klaster?

Solana klaster igra važnu ulogu u softveru Solana . Klaster je skup računara koji rade zajedno. Spolja se mogu posmatrati kao jedinstven sistem. Svaki Solana klaster je skup računara u nezavisnom vlasništvu koji obično rade zajedno (mogu i jedan protiv drugog). Računari pomažu u verifikaciji izlaza nepouzdanih programa koje šalju korisnici. Štaviše, možemo koristiti klaster kad god se korisnik nada da će sačuvati nepromenljivi zapis događaja ili programsku interpretaciju događaja.

 

Neki slučajevi korišćenja tehnologije su da se prati koji računari rade, što je imalo smisla održavati klaster. Druga opcija može biti praćenje vlasništva nad nekretninama u stvarnom svetu. Jedna dobra stvar u vezi sa ovim je da sve dok neko ima primerak knjige, rezultati njenih programa će uvek biti ponovljivi i biće nezavisni od organizacije koja ih je objavila.

Token Sol

SOL token je domaća valuta u Solaninom ekosistemu. Dakle, token može proći do čvorova unutar Solana klastera u zamenu za pokretanje programa u lancu ili proveru ispravnosti njegovih rezultata. Druga upotreba SOL-a je mikroplaćanja poznata kao lamports. Trenutni tiraž SOL-a je 26 miliona. Maksimalna ponuda SOL-a je 489 miliona. SOL takođe ima dodatne slučajeve upotrebe, možete uložiti token da biste zaradili dodatne nagrade. Dakle, ulaganje je dobar način za korisnike da zarade novac ako samo žele da zadrže svoje tokene. Proces investiranja je prilično jednostavan, to je sledeće:

 

  •     Prebacite čipove u novčanik koji podržava investiciju
  •     Napravite nalog za opkladu
  •     Izaberite validator iz Solaninih validatora
  •     Delegirajte svoj ulog validatoru

MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI KAKO DA KUPITE SOLANU. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Ko su neki od Solaninih partnera?

Solana ima mnogo partnera u kripto industriji; mnogi su najbolji i najsjajniji u kripto industriji. Ove kompanije uključuju Project Serum, FTKS, Terra, Akash, Chainlink, Civic, Dfuse, Formatic, Stardust, Kin, Tempest i druge.

 

Solanin partner koji je porastao za 1500%

 

Serum je bio prilično zastupljen u vestima i porastao je za 1500% u odnosu na EMI. Glavni razlog zašto je Serum odlučio da gradi na Solani je taj što nudi najbolje od centralizovanog i decentralizovanog sveta.

 

Omogućava da razmene budu otporne na cenzuru, jeftine i visoko likvidne.

 

Ovo se može postići samo sa Solanom jer omogućava Serumu da radi na centralnom lancu ograničenih naloga u lancu koji se ažurira svakih 400 milisekundi.

 

Solana omogućava Serumu da postigne jednu od najnižih troškova latencije i gasa, što ga čini revolucionarnim.

Zaključak

MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI KAKO DA KUPITE ILI PRODATE KRIPTOVALUTE. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Solana se bavi mnogim tradicionalnim problemima sa kojima se suočavala ranija blockchain tehnologija. Solana predstavlja novu strukturu za verifikaciju transakcija i efikasniji konsenzus algoritam. Platforma će definitivno biti jaka konkurencija Bitcoin-u i Ethereumu. Solana je pokazao brz napredak u kripto industriji za manje od 10 godina. Platforma će definitivno biti nešto na šta treba obratiti pažnju dok nastavlja da se razvija!

Konverzija.rs je platforma koja je kreirana u svrhu edukacije i obrazovanja o kriptovalutama, blockchain-u i decentralizaciji. 

Pročitajte najnovije vesti iz kategorije ALTKONI.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Menjačnica kriptovaluta

Naša menjačnica vrši sigurnu i brzu konverziju kriptovaluta po povoljnim kursnim stopama.

Edukacija o investiranju

konverzija-edukacija.rs je platforma koja je kreirana u svrhu edukacije i obrazovanja o novim načinima investiranja.

O nama

Naša misija je vrlo jasna – da u jeku vrtoglavog rasta i pada, raznoraznih špekulacija, istina i neistina, prenosimo najtačnije vesti iz sveta kriptovaluta…

Call Now Button