Šta je Chainlink i zašto je važan u svetu

Podeli:

Šta je Chainlink i zašto je važan u svetu

Chainlink je razvio jedinstven način unošenja informacija iz spoljašnjeg sveta u blok lanac.

 

Chainlink (pun naziv: SmartContract Chainlink Limited SEZC) je kompanija osnovana 2014. godine, a 2017. je njihov ICO (Initial Coin Offering) predstavljen usred velike ICO groznice. Osnivači Sergej Nazarov i Stiv Elis prikupili su 32 miliona dolara, odnosno 100% planiranog iznosa, kroz ICO u septembru 2017.

 

Cena LINK tokena je tada bila 0,11 dolara (danas 4,41 dolara). Sedište kompanije je na Kajmanskim ostrvima.Projekat Chanilnik ima za cilj da obezbedi unos podataka iz spoljašnjeg sveta u blokčejn.

 

Unos podataka se odvija na potpuno decentralizovan način kroz mrežu čvorova i drugih elemenata.

 

Jedinstveno rešenje Chainlink-a obezbeđuje tačnost i kredibilitet podataka i omogućava razmenu podataka između različitih blokčejn mreža od kojih svaka radi na sopstvenom protokolu.

 

Od samog početka upotrebe blockchain tehnologije bilo je jasno da se podaci uneti u blok lanac ne mogu menjati ili brisati, ali je postojao problem verodostojnosti unetih podataka. Uneti podatak je verodostojan u meri u kojoj je to i lice koje unosi podatke.

 

Ovde se ponovo susrećemo sa istim problemima kao i ranije, a sve se svodi na pitanje poverenja. Blokčejn i decentralizovani sistemi su u stanju da ponude poverenje kao uslugu, međutim sama činjenica da je nešto na blokčejnu nije dovoljna.

 

Vrlo brzo se pojavila potreba za kredibilnim načinom unosa podataka u blokčejn sisteme.Ovde je Chainlink došao sa svojim jedinstvenim rešenjem.

UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE CHAINLINK KRIPTOVALUTU ILI  ŽELITE KUPITI NEKU DRUGU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Kako funkcioniše Chainlink

Chainlink je decentralizovana mreža sastavljena od nekoliko različitih elemenata, uključujući i tzv proročišta.

 

U slučaju Chainlink-a, proročišta su izvedena kao pametni ugovori.

Ceo sistem se sastoji od složene mreže čvorova, pametnih ugovora, adaptera i izvora informacija koji obezbeđuju decentralizovan sistem eksternih dobavljača informacija. Time se izbegava zavisnost od jednog centralnog izvora informacija.

 

Chainlink sistem omogućava svakome da pokrene sopstveni čvor i učestvuje u ulaganju tokena i pružanju informacija putem pametnih ugovora.

Čvor možete pokrenuti nezavisno ili preko nekih servisa za upravljanje deljenim čvorovima.

 

Chainlink je decentralizovana mreža pametnih ugovora koji deluju kao posrednici između tradicionalnih izvora podataka i pametnih ugovora na blokčejnu.

UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE CHAINLINK KRIPTOVALUTU ILI  ŽELITE KUPITI NEKU DRUGU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Operateri čvorova su nagrađeni LINK tokenima za svoj rad. Chainlink model funkcioniše tako što podstiče učesnike da dostave tačne i verodostojne podatke i, s druge strane, kažnjava učesnike čiji se podaci ispostavi da su netačni ili nisu dostavljeni.

 

U Chainlink platformu je ugrađen sistem reputacije, koji vremenom rangira dobavljače podataka prema njihovom učinku. Takođe je važno da operater čvora ima što više LINK tokena deponovanih kao kolateral, što značajno povećava njegove šanse da bude izabran. Chainlink radi na razvoju mikro ekonomije zasnovane na pouzdanim izvorima informacija.

 

Primer

 

Da vidimo kako ceo sistem funkcioniše na konkretnom primeru.

Zamislimo da je Petar operater Chainlink čvora proročišta sa ciljem da snabdeva meteorološke podatke pametnim ugovorima korisnika kojima su potrebni.

 

Petar je postavio svoj pametni ugovor u Chainlink mreži, koji je tačno definisao koje zadatke njegov čvor može da obavlja (davanje meteoroloških podataka). Svi poslovi koje ovaj čvor može da uradi su navedeni i označeni ID brojevima tih poslova.

 

S druge strane, imamo korisnika Josipa, koji je u Chainlink mreži postavio svoj pametni ugovor koji definiše njegove potrebe, odnosno meteorološke podatke formatirane kao poslove prema tačno definisanim ID brojevima.

 

Kada Josip odluči da mu Petar odgovara kao dobavljač i poklapaju se matični brojevi traženih i ponuđenih poslova, njih dvojica se udružuju i kreću u proces u kojem se traženi podaci isporučuju po unapred definisanim koracima. Nakon toga, Josip šalje obaveštenje posebnom pametnom ugovoru koji izvršava isplatu Peteru za obavljeni posao.

 

Uplate se vrše u LINK tokenima.

 

Ovo je krajnje pojednostavljen pogled na to kako sistem Chainlink funkcioniše. Na isti način, za potrebe pametnih ugovora, moguće je dostaviti podatke iz bezbroj izvora, što uključuje razmenu podataka između različitih blokčejn sistema.

UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE CHAINLINK KRIPTOVALUTU ILI  ŽELITE KUPITI NEKU DRUGU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

LINK token

LINK je ERC677 token na Ethereum blok lancu. Standard ERC677 je poboljšana verzija standarda ERC20 koji takođe omogućava prenos podataka tokom transakcija tokena.

LINK token ima dve funkcije – jedna je da plati prenos podataka,

a drugi da služi za polaganje kolaterala koji garantuje tačnost dostavljenih podataka.

Od ukupno 1 milijarde LINK tokena, 35% (350 miliona) je prodato preko ICO-a i ovo je takođe broj tokena koji su trenutno u opticaju. 32% tokena je poslato operaterima čvorova kako bi podstakli razvoj ekosistema, a 30% su zadržali programeri za razvoj i unapređenje platforme. Token LINK možete dobiti na većini vodećih kripto berzi. Sa povećanjem korišćenja usluga Chainlink-a, za očekivati je povećanje vrednosti LINK tokena.

Kompatibilnost

Sve operacije se trenutno obavljaju na Ethereum blok lancu. Međutim, razvojni tim Chainlink-a naglašava da nameravaju da se otvore prema drugim blokčejn mrežama i da ne nameravaju da ostanu isključivo na Ethereum-u. Ističu da su agnostici blokčejna.

Šta je ustvari Chainlink?

Chainlink (LINK) je decentralizovana mreža i platforma koja ima za cilj da poveže pametne ugovore sa svetskim podacima. Ovakav vid povezivanja se ostvaruje pomoću alata koji se naziva Orakl. 

 

Na orаkl možemo gledati kao na agenta koji pronalazi i verifikuje pojave u stvarnom svetu i dostavlja te informacije blokčeinu koje dalje koriste pametni ugovori. Orakli pružaju spoljne podatke koji su neophodni za aktiviranje izvršenja pametnih ugovora u trenutku kad se ispune unapred definisani uslovi ugovora.

 

Trenutno većina postojećih Orakla su centralizovani to jest nalaze se na jednom Nodu što ih čini ranjivim i neotpornim na neovlašćene pistupe usled hakerskih napada. U slučaju da se Nod sruši, pametni ugovor će prestati da funkcioniše.

 

Da bi se izbegao ovakav scenario, Chainlink gradi bezbednu decentralizovanu mrežu koja se sastoji iz više orakla. Ono što je razlikuje od ostalih rešenja je upravo to da Chainlink ima za cilj da izgradi bezbednu decentralizovanu mrežu koju će činiti veliki broj orakla. Ovakavo decentralizovano rešenje ima za cilj da izbegne poverenje u jednu stranu i omogući pametnim ugovorima da nesmetano ostvaruju interkaciju sa podacima koji se nalaze van blokčein mreža. Ovo je prvi korak ka omogućavanju pametnih ugovora da u bliskoj budućnosti zamene digitalne ugovore koji se danas koriste. 


Više informacija o decentralizovanoj mreži orakla možete videti u ChainLink-ovom whitepaper-u.

UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE CHAINLINK KRIPTOVALUTU ILI  ŽELITE KUPITI NEKU DRUGU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

H3 Analiza glavnih članova Chainlink tima:

H4 Sergey Nazarov – CEO

Sergey Nazarov je suosnivač i direktor Chainlink-a. U prošlosti je radio kao suosnivač  i direktor na projektu Secure Asset Exchange. Secure Asset Exchange je web aplikacija koja omogućava kupovinu, prodaju i izdavanje kripto obveznica, kripto kapitala(equity) i kripto ugovora na Nxt decentralizovanoj menjačnici. Takođe je suosnivač i direktor CryptaMail(aplikacija pomoću koje se mogu slati 100% decentralizovani email-ovi). 

Studirao je na Njujorškom univerzitetu gde je završio osnovne studije iz Filozofije  i Menadžmenta.

H4 Steve Ellis – CTO

Steve Ellis je suosnivač i CTO Chainlink-a. U prošlosti je radio kao suosnivač i CTO na projektu Secure Asset Exchange. Radio je kao softverski inženjer za Pivotal Labs. Završio je osnovne studije kompjuterskih nauka na Njujorškom Univerzitetu  

H4 Dimitri Roche – Softverski inženjer

Dimitri Roche je Softverski inženjer Chainlink-a. Dimitri je prethodno radio kao softverski inženjer za Pivotal Labs i  McKinsey.

H4 Alex Kwiatkowski – Softverski inženjer

Alex Kwiatkowski   radi kao softverski inženjer za Chainlink. U prošlosti je radio kao softverski inženjer za Pivotal Labs i   Northpass. Osnovao je programersku firmu Fremantle Industries koja se bavi razvojem blokčeinova i softvera za trgovanje.

H4 Adelyn Zhou – Direktor marketinga

Adelyn Zhou je direktor marketinga u Chainlink-u. Ona takodje trenutno radi i kao savetnik za Singal Fire.

Adelyn je u prošlosti bila koautor popularne knjige ‘Applied Artificial Intelligence’ i radila je Growth Marketing za  Nextdoor. Završila je master biznis administracije na Harvard Business School u Bostonu.

H3 Analiza savetodavnog odbora Chainlink-a

H4 Ari Juels – Tehnički savetnik

Ari Juels je glavni tehnički savetnik Chainlink-a. Trenutno radi kao profesor na Cornell Tech. U prošlosti je radio za RSA kao glavni naučnik. Završio je doktorske studije iz kompjuterskih nauka na Kalifornijskom univerzitetu Berkeley.

H4 Andrew Miller – Tehnički savetnik

Andrew Miller je asistent elektrotehnike i  računarstvog inžinjerstva na Univerzitetu Illionis. Takođe je član savetodavnog odbora Zcash fondacije I Ethreum Entereprise alijanse.  Doktorirao je na Univerzitetu Maryland Cybersecurity Center.

H4 Evan Cheng – Tehnički savetnik

Еvan Cheng je jedan od tvoraca LLVM-a koji generiše mašinski kod koji pokreće svaki Apple uređaj, kao I veći deo Google-a, Nvidia-e i Intel-a. Trenutno je direktor inženjeringa u Facebook-u.

H4 Tom Gonser – Savetnik

Tom Gonser je savetnik Chainlink-a. Tom je osnivač DocuSign-a. DocuSign je pokrenut 2003. Godine sa ciljem da razvije najkorisniji sistem elektronskog potpisa na svetu i da stvori globalnu mrežu poverenja za dokumentovane poslovne transakcije. Tom je takođe član odbora direktora Metricstory-ija i Amitree.

Završio je osnovne studije za biznis i ekonomiju na Vašingtonskom univerzitetu.

H4 Hudson Jameson – Tehnički savetnik

Hudson Jameson je menadžer Ethereum zajednice. Hudson je direktor Hudsworth Consulting, firme koja pruža usluge konsultovanja u vezi blokčeina, distributovanih sistema i pametnih ugovora. Završio je osnovne studije kompjuterskih nauka na University of North Texas. 

H4 Jake Brukhman – Savetnik

Jake Brukhman je savetnik Chainlink-a. U prošlosti je radio kao CTO na projektu Triton Research. Osnovao je CoinFund, firmu za istraživanje blokčein tehnologije. Završio je osnovne studije iz matematike i kompjuterskih nauka na Rutgers University.

H4 Brian Lio – Savetnik

Brian Lio je savetnik Chainlink-a. Brian je i direktor Smith+Crown, poznatog sajta koji nudi svojim čitaocima sveobuhvatne analize inicijalnih prodaja tokena takozvanih ICO-a.

UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE CHAINLINK KRIPTOVALUTU ILI  ŽELITE KUPITI NEKU DRUGU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Chainlink I njegova konkurencija

 

Band, Tellor I DIA su Chainlink-ovi glavni konkurenti u pružanju orakl usluga. 

 

Band je trenutno najveća konkurencija Chainlink-u iako trenutno ima ukupnu tržišnu kapitalizaciju od $119.849.206,  naspram Chainlink-ove tržišne kapitalizacije od neverovatnih $4.670.925.962.

 

Iako je ChainLink daleko popularniji projekat od Band-a ovo su neke od prednosti Band protokola:

 

Chainlink-ovi orakli su trenutno samo kompatibilni sa Ethereum blokčeinom, dok kod Band Protokola orakli su kompatibilni sa desetine blokčeinova uključujući I Ethereum.

 

Band se razlikuje od Chainlink-a u načinu na koji se zahtevaju podaci. Kod Chainlink-a možete odabrati jednog od njihovih proverenih provajdera i primiti podatke nakon što platite određenu količinu LINK tokena, dok kod Band-a postoji šansa da su podaci koji vam trebaju već skladišteni negde na blokčeinu jer se konstantno unose u mrežu. Ovo je još jedna od važnih prednosti Band-a jer možete da primate podatke brže i jeftinije.

 

Ukoliko želite da budete dobavljač podataka sa Chainlink-om ćete morati da dokažete svoj indentitet pružajući određenu dokumentaciju, dok kod Band Protokola ovo nije slučaj, već svako ko ima određenu količinu BAND tokena može postati validator.

 

Partnerstva

 

Ovo su neke od kompanija sa kojim je Chainlink stupio u parnterstva:

 

Credits, Oracle, V Systems, DApps Inc, Google Cloud, Matic, GoChain, Reserve, Harmony, Shyft, Hedera Hashgraph, IOST, Streamr, Ocean Protocol, Synthetix, Provable, Celer, STK, Mobilum, ETHA, Kaiko, Wanchain, Hydrogen, bZx, Morpheus Network, Web3, GameDex, OpenLaw, OpenZeppelin, ClinTex, BET Protocol. Za više informacija o partnerstvima kliknite na ovaj link.

UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE CHAINLINK KRIPTOVALUTU ILI  ŽELITE KUPITI NEKU DRUGU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Ocena

 

LINK je jedan od prvih 10 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji. Ovo mu je trenutna cena i tržišna kapitalizacija je procenjena na $3,027,531,432.

 

Chainlink-ov ima solidan tim i renomirani savetodavni odbor. Chainlink je ostvario veliki broj partnerstva sa raznim kompanijama i taj broj se iz dana u dan povećava. Chainlink-ova zajednica je veoma raširena i u budućnosti se očekuje se još veći broj članova.

 

Što se tiče konkurencije, ona postoji, ali još uvek se ne vidi da neki od konkurenata preti da značajnije ugrozi Chainlink koji i dalje održava dominaciju na tržištu pružanja orakl usluga.

 

Chainlink možete pratiti na socijalnim mrežama:

 

UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE CHAINLINK KRIPTOVALUTU ILI  ŽELITE KUPITI NEKU DRUGU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Konverzija.rs je platforma koja je kreirana u svrhu edukacije i obrazovanja o kriptovalutama, blockchain-u i decentralizaciji. 

Pročitajte najnovije vesti iz kategorije ALTKONI.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Menjačnica kriptovaluta

Naša menjačnica vrši sigurnu i brzu konverziju kriptovaluta po povoljnim kursnim stopama.

Edukacija o investiranju

konverzija-edukacija.rs je platforma koja je kreirana u svrhu edukacije i obrazovanja o novim načinima investiranja.

O nama

Naša misija je vrlo jasna – da u jeku vrtoglavog rasta i pada, raznoraznih špekulacija, istina i neistina, prenosimo najtačnije vesti iz sveta kriptovaluta…

Moža vas zanima

USD Coin (UCDC) je digitalna valuta koja je vezana za američki dolar u odnosu 1:1. To je oblik stabelcoina, što znači da je njegova vrednost dizajnirana da ostane stabilna i...
Friend.tech je revolucionarna decentralizovana mreža koja uvodi jedinstven koncept: pretvaranje prijatelja i njihovih mreža u “Shares” ili “Keys”. Ova inovativna platforma omogućava korisnicima da ulažu u društvene mreže svojih prijatelja...
Kriptovalute su osvojile svet brzinom svetlosti. Od lansiranja Bitcoina 2009. godine, kripto tržište je eksponencijalno poraslo, a sada postoje hiljade različitih kripto kovanica koje možete izabrati. Sa uvođenjem novih novčića...
Call Now Button