Blog » Altkoini » Šta je KARDANO (ADA)?
kardano_kriptovaluta

Šta je KARDANO (ADA)?

od mihajlo

Kardano je jedan od najinteresantnijih projekata nastalih kao rezultat Ethereuma. Slično Ethereumu, Kardano je platforma pametnog ugovora, međutim, Kardano se bavi skalabilnošću i sigurnošću kroz slojevitu arhitekturu platforme. Kardano je zaista jedinstven, uglavnom zato što je izgrađen na naučnoj filozofiji i recenziranim akademskim istraživanjima.

Šta je tačno Kardano-ova strategija?

kardano_strategija

U stvari, možemo ih podeliti na dva dela.

  • Prvi je stvaranje modularnog načina plaćanja koji izvršava 1000 TPS koristeći ADA kovanicu sa regulacijom.
  • Drugo je to što žele izgraditi ekosistem za ljude koji će stvarati i dijeliti svoje vlastite pametne ugovore i aplikacije u smislu da svoje glavne konkurente / Ethereum učine inferiornima.

Kardano se često naziva blok-lancem treće generacije uprkos činjenici da drugi blokovi poput Ripple-a, Stellar Lumens-a, Neo-a već mogu izvršiti preko 1000 TPS-a.

Pređimo na organizacionu strukturu i način upravljanja Kardanom.
Podeljen je na 3 dela:

  • CARDANO FOUNDATION
  • IOHK
  • Emurgo

➡ CARDANO FOUNDATION je neprofitna regulisana jedinica. Njihova glavna funkcija je standardizacija, zaštita i promocija tehnologije protokola Kardano.

➡ IOHK (Input-Output-Hong Kong) je istraživačko-razvojna kompanija posvećena korišćenju inovacija blockchain-a za uspostavljanje pristupačnih finansijskih usluga. Dogovorili su se da izgrade, dizajniraju i održe Kardano do 2020.

➡ EMURGO je japanska kompanija koja razvija, podržava i inkubira komercijalne poduhvate koji žele revoluciju u svojoj industriji blokova.

Jedna od prednosti Kardana je modularno računarstvo za kreiranje blockchaina. Možemo ga podeliti na dva dela.

  • SETTLEMENT
  • COMPUTATION
 

SETTLEMENT sloj radi slično kao knjiga bitkoina, beleži transakcije na Kardanu blockchainu, omogućava korisnicima da šalju i primaju ADA kovanice.

COMPUTATION se koristi za kreiranje pametnog ugovora sličnog Ethereum virtuelnoj mašini.

ada_token_kardano

Da bismo bolje razumeli, moramo objasniti ovaj model primerom u stvarnom svetu.

Primer:
Recimo da imamo osobu X, i ta osoba želi da unajmi firmu koja će mu popraviti krov.
To znači da ova osoba sklapa ugovor u obliku COMPUTATION sloja. Čim firma popravi krov, to će biti zabeleženo putem pametnog ugovora koji će biti prenet na sloj SETTLEMENT koji zatim omogućava firmi da ga otplati u ADA koinu. Na kraju bi ceo teoretski proces trebalo da bude automatizovan i bez učešća trećih strana.

Jedna od Kardanovih slabosti je to što ih vode „štreberi“ koji nisu baš stvarni, odnosno u kontaktu su sa stvarnim svetom i načinom na koji on funkcioniše.

Prema Cardano’s Roadmapu, Kardano blockchain razvoj će se dogoditi u 5 faza, pod nazivom eras. Svaka era će se fokusirati na jedan aspekt Kardanovog razvoja. ‘Mary’ update je prvi korak za implementaciju treće ere, pod nazivom Goguen, koji se fokusira na razvoj i implementaciju Smart Contracts protokola.

Kardano je uspješno prikupio preko 62 miliona dolara preko ICO-a (Initial Coin Offering). Nakon lansiranja ADA coina njegov ATH je dosegao $1.31, dok je trenutna cena na današnji dan 14.09.2021 godine 2.42$.

Slični članci