Šta je Pancakeswap?

Podeli:

Šta je Pancakeswap?

Nedavno je Binance Smart Chain-ov neuhvatljivi Pancakeswap postao prilično popularan među DeFi investitorima, dostigavši nivo na kojem se takmiči sa tradicionalnim DEKS opcijama kao što su Uniswapi SushiSwap. Da li je Pancakeswap s pravom zaslužio svoju slavu i ako jeste, kako?

 

Niste strastveni čitalac? To je u redu. Takođe možete naučiti o Pancakeswap-u u video formatu ili pozovite nas i mi ćemo Vam sve objasniti!

 

Pancakeswap je decentralizovana razmena na Binance Smart Chain -u, jednom od najvećih konkurenata Ethereuma.

 

Zanimljivo je da je blokčejn Binance Smart Chain kreacija Binance-a, centralizovane kripto razmene poznate po tome što je najveća na svetu. Uz Pancakeswap, Binance se u suštini takmiči sa dve različite ustanove za kriptovalute — Ethereum i Uniswap.

 

Intriga postaje još dublja jer Pancakeswap može nadmašiti samu Binance ako obim razmene postane dovoljno dubok. Međutim, ako ostavimo na stranu priče o kriptovalutama, Pancakeswap je jedan od najvećih DeFi protokola današnjice i onaj koji treba objasniti ako ste novi.

 

Ovaj vodič za Pancakeswap će vas naučiti osnovama kako decentralizovana razmena i protokol likvidnosti funkcionišu, kao i kako da svaki koristite u svoju korist.

 

Na kraju krajeva, postoji dovoljno razlika kada uporedite Uniswap i Pancakeswap da je vredno razumeti karakteristike Pancakeswap-a.

UKOLIKO ŽELITE KUPITI TOKEN PANCAKESWAP, NEKU DRUGU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Šta je Pancakeswap? To je više od još jednog DeFi protokola sa temom hrane

Pancakeswap je decentralizovana razmena izgrađena na Binance Smart Chain-u, brzoj i jeftinoj alternativi Ethereum-u.

Slično kao proslavljeni UniswapDeFi AMM protokol koji radi na Ethereum-u, Pancakeswap omogućava korisnicima da menjaju sredstva kriptovalute tako što će se uključiti u fondove likvidnosti koje generiše korisnik.

Da bi stvorio pomenute bazene likvidnosti, Pancakeswap nudi mnoštvo DeFi poljoprivrednih mogućnosti za pružaoce likvidnosti. Oduzimanje likvidnosti je do sada funkcionisalo kao šarm — više od milijardu dolara ukupne zaključane vrednosti (TVL) prešlo je na Pancakeswap otkako je otvorio svoja vrata.

Međutim, za razliku od Unisvap-a, Pancakeswap nagrađuje one koji ulože njegov izvorni BEP-20 token pod nazivom CAKE . Kada založite TORTU, dobijate SIRUP u odnosu 1:1. Holding SIRUP vam daje pravo na 25% emisija CAKE raspoređenih proporcionalno vlasnicima.

Pancakeswap vs. Uniswapvs. SushiSwap

U današnjem okruženju kriptovaluta, postoje tri glavne decentralizovane berze koje vladaju.

Uniswap— Originalni DeFi protokol likvidnosti izgrađen na Ethereum-u. Današnji standard za lako trgovanje kriptovalutama koristeći ERC-20 tokene i uglavnom ETH parove.

SushiSwap — Uniswapfork kojim upravlja zajednica i koji je evoluirao u DeFi čvorište koje nudi zamenu tokena, farmu i kripto pozajmljivanje/pozajmljivanje.

Pancakeswap — Uniswapklon izgrađen na BSC-u za isporuku brzih i jeftinih trgovina koristeći BEP-20 tokene i BSC←→ETH most.

Dok sva tri omogućavaju decentralizovanu razmenu, upravljanje zajednicom, uzgoj prinosa i LP (provajder likvidnosti) mogućnosti, samo Sushi i Pancakeswap vraćaju nagrade vlasnicima tokena koji ulažu svoje tokene.

UKOLIKO ŽELITE KUPITI TOKEN PANCAKESWAP, NEKU DRUGU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Token za podelu prihoda

Vlasnici SUSHI -ja koji ulože svoje tokene dobijaju kSUSHI, token za podelu prihoda koji zarađuje naknade za transakcije od protokola. Slično tome, vlasnici TORTA koji ulože svoje žetone dobijaju SIRUP, dajući pravo vlasnicima na nagrade isplaćene u TORTU.

Osnovna razlika između tri DeFi protokola je u tome što se UNI token koristi isključivo za upravljanje. Ova razlika objašnjava zašto su se velike migracije likvidnosti sa Unisvap-a na Sushi i Pancakeswap desile dok su LP-ovi tražili više stvaranja bogatstva.

Farming tokeni dobavljača likvidnosti

Slično farmi prinosa na SushiSwap-u, farma LP tokena na Pancakeswap-u je prilično jednostavna. Pronađite par sredstava koje već imate ili ste spremni da nabavite, aktivirajte svoj Metamask novčanik, položite depozit i farmu.

Lepota farme koja koristi Pancakeswap u odnosu na SushiSwap, međutim, je u tome koliko je jeftinije deponovati pomenutu imovinu na prvi. Binance Smart Chain je mnogo jeftiniji za korišćenje od Ethereuma — ali to je zato što je takođe daleko centralizovaniji.

Jeftinije + brže transakcije

Pored toga, Pancakeswap je jeftiniji i brži za upotrebu nego Uniswapi Sushi. Razlog je taj što je Pancakeswap izgrađen na Binance Smart Chain-u, blokčejnu visoke propusnosti koji je izgradio Binance da bi se takmičio sa Ethereum-om.

BSC postiže svoju sposobnost skaliranja delimično tako što je manje decentralizovan od Ethereuma, ali izgleda da to ne sprečava korisnike da iskoriste prednosti njegovih jedva dostupnih naknada za transakcije. Trgovanje na Pancakeswap-u je neosporno bolje za manje novčanike koji sebe ne mogu nazvati kripto kitovima i nemaju neograničena sredstva da smanje naknade za gas.

Pristup Pancakeswap-u je i dalje poznat za Ethereum korisnike jer se možete povezati sa razmenom koristeći Metamask, baš kao što radite kada koristite Uniswapi SushiSwap.

Gamifikovano iskustvo razmene

Uniswap je donekle ozbiljna decentralizovana razmena osim svog zabavnog logotipa jednoroga. Isto SushiSwap i njegov omaž japanskoj hrani i banjskoj kulturi.

Pancakeswap, s druge strane, podiže zabavu na novi nivo uz Lutriju za zamenu palačinki. Svakog dana, korisnici polažu određeni broj tokena CAKE na lutriju, a zatim čekaju da se objave pobednički brojevi.

Što je više depozita, veći je lonac i veći su ulozi. Da biste povećali svoje šanse za pobedu, deponujete više TORTE. Mehanika Lutrije je jednostavna, ali briljantna, što objašnjava zašto je ona tako popularna kod korisnika.

UKOLIKO ŽELITE KUPITI TOKEN PANCAKESWAP, NEKU DRUGU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Kako koristiti Pancakeswap DeFi platformu

Ne dozvolite da vas zbune otmjeni nazivi za platformu Pancakeswap. Naziva sebe AMM , skraćeno od Automated Market Maker, ali to je samo drugi način da se kaže razmena.

 

Ukratko, AMM kao što je Pancakeswap ili Uniswapje decentralizovani protokol likvidnosti koji se koristi za stvaranje osnove likvidnosti za funkciju razmene platforme. Korisnici poput vas obezbeđuju likvidnost tako da drugi korisnici mogu neprimetno da razmenjuju tokene koristeći decentralizovanu razmenu.

 

Dakle, Pancakeswap AMM zamenjuje centralizovanu knjigu naloga koja se nalazi na berzama kao što su Coinbase i Binance. Ova funkcija je srećna za korisnike koji žele da koriste Pancakeswap za razmenu kriptovaluta ili ih obezbede u zamenu za nagrade.

 

Pre nego što uđete u Pancakeswap, moraćete da razumete kako da povežete Metamask sa Binance Smart Chain-om. Evo jednostavnog vodiča koji treba slediti pre nego što počnete da koristite Pancakeswap.

 

Pancakeswap DEX

 

Da biste koristili decentralizovanu berzu Pancakeswap, skočite na Pancakeswap.finance , a zatim kliknite na Trgovanje u meniju.

 

Nakon što to uradite, dobijate dve opcije: Razmena i Likvidnost . Kliknite na Razmena da biste prebacili alatku u centru ekrana na opciju Zameni .

 

Sada možete da izaberete ulaze za razmenu. Izaberite kriptovalute koje želite da zamenite iz padajućih menija u svakom redu. Kada trgujete kriptovalutama na Pancakeswap-u, razmenjujete za AMM fondove likvidnosti koje generišu korisnici umesto knjige naloga.

 

Ovo čini zamene lakim, brzim i fleksibilnim u poređenju sa centralizovanom razmenom, jer svako može da kreira par, obezbedi likvidnost za njega i tako otvori novo tržište za DEKS.

 

Kada izaberete sredstva koja želite da zamenite, pritisnite dugme Zameni , potvrdite transakciju u svom novčaniku i gotovi ste!

 

Jedna stvar koju treba napomenuti je da možete trgovati samo BEP-20 tokenima na Pancakeswap DEKS-u. To je zato što je Pancakeswap izgrađen na Binance Smart Chain-u, a ne Ethereum-u. Međutim, čak i ako držite samo ERC-20 tokene, imate sreće — samo koristite Binance Bridge da umotate svoju imovinu za korišćenje na Pancakeswap-u.

 

Binance Bridge

 

Ako želite da trgujete ERC-20 tokenima na Pancakeswap-u, moraćete da ih umotate na Binance Bridge da biste ih pretvorili u BEP-20 sredstva (Binance Smart Chain token standard).

 

Da biste to uradili, idite na Binance Bridge , a zatim povežite svoj novčanik. Pod pretpostavkom da se povezujete sa Metamask novčanika na glavnoj mreži Ethereum-a, od vas će biti zatraženo da potvrdite transakciju (nakon što unesete token koji premošćujete u BSC) na strani Ethereuma, što će koštati iznos koji se plaća u ETH .

 

Iako ovo može biti skupo zbog visokih naknada za gas Ethereum, kada svoju kripto imovinu umotate i premostite na BSC, uštedećete tone u naknadama za trgovanje zahvaljujući niskim troškovima Pancakeswap-a.

 

Binance Bridge nije samo za unakrsna sredstva koja se koriste u trgovanju. Takođe možete da ga koristite da premostite Ethereum imovinu koju želite da koristite za obezbeđivanje likvidnosti i prinosa na Pancakeswap-u.

 

Kada završite svoje aktivnosti na Pancakeswap-u i želite da konvertujete svoju BEP-20 imovinu nazad u ERC-20, samo pratite iste korake u obrnutom smeru koristeći Binance Bridge.

 

Kako obezbediti likvidnost za Pancakeswap

 

Kao i Uniswapi SushiSwap, možete postati dobavljač likvidnosti na Pancakeswap-u da biste primali nagrade. To je jednostavno i održava AMM tečnost za korisnike razmene.

 

Kliknite na Likvidnost , zatim na Dodaj likvidnost i uverite se da je vaš novčanik otključan. Sada će se od vas tražiti da navedete za koje tokene obezbeđujete likvidnost. Zapamtite, obezbeđivanje likvidnosti na Pancakeswap-u se vrši u parovima, što znači da morate obezbediti dva tokena.

 

Možete da obezbedite likvidnost za:

 

  • Postojeći bazeni
  • Bazen koji ste vi kreirali

 

Kreiranje sopstvenog bazena obično se radi od strane novih projekata koji žele da debituju sa svojim tokenom kriptovalute. Ako to ne zvuči kao vama, pružanje likvidnosti postojećem bazenu je bolja opcija.

 

Kada izaberete par za koji obezbeđujete likvidnost, nastavite i deponujte tako što ćete potvrditi transakciju. Nakon deponovanja, dobićete FLIP, LP token koji predstavlja vaš ulog u pulu.

 

Prednost držanja tokena FLIP LP je da svaki put kada dođe do razmene koja utiče na likvidnost vašeg fonda, dobijate deo nagrade. Da biste preuzeli te nagrade, jednostavno otkupite svoje FLIP tokene da biste otključali osnovnu imovinu koja je do sada porasla u vrednosti.

 

Poljoprivreda prinosa na Pancakeswap-u

 

Uzgoj prinosa i obezbeđivanje likvidnosti su dve različite stvari koje možete da uradite na Pancakeswap-u — nemojte ih mešati!

 

Pružanje likvidnosti znači da se vaši prvobitni iznosi sredstava povećavaju kako se fond u kome se nalaze koristi za transakcije razmene. Poljoprivreda prinosa znači da deponujete jedan set žetona da biste potpuno iskovali drugi žeton.

 

Da biste dobili farmu koristeći Pancakeswap, izaberite karticu Farme . Uverite se da je prekidač prebačen na Live farme da biste videli šta se trenutno dešava. Duga lista opcija bi trebalo da popuni stranicu uključujući mnoge farme sa BUSD i BNB baznim parovima.

 

Izaberite farme koje vas najviše zanimaju, a zatim kliknite na detalje da vidite koliko TORTA zarađuje svaka farma. API za farmu za zamenu palačinki je trenutno visok u nekoliko parova, a farme kao što je DUSK-BNB zarađuju preko 200% API.

 

Nakon što kliknete na Detalji , Pancakeswap će od vas zatražiti da otključate novčanik pre nego što otkrije valute u njemu i omogući vam da ih deponujete na farmi. Kada izvršite deponovanje, stranica će se ažurirati sa vašim zarađenim TORTU.

 

Korišćenje bazena sirupa za zamenu palačinki

 

U redu, razumete kako da obezbedite likvidnost na Pancakeswap-u i kako funkcioniše poljoprivreda prinosa, ali dolazi još jedan fond koji se razlikuje od svih ostalih.

 

Pancakeswap Sirup Pools su način da uložite svoje tokene CAKE u zamenu za novi token projekta Binance Smart Chain. Način na koji to funkcioniše je da deponujete svoj CAKE token u bazen sirupa da biste zauzvrat primili BEP-20 token projekta.

 

Dobijate sjajan novi token koji bi mogao da poraste u vrednosti, a projekat dobija podizanje likvidnosti za njihov projekat i trenutnu kotaciju na razmeni Pancakeswap.

 

Da biste ušli u bazen sirupa, kliknite na Pools , pronađite onaj koji vam se sviđa (provedite sopstveno istraživanje!), a zatim položite TORTU i primite nove tokene.

 

Igranje lutrije za zamenu palačinki

 

Ponekad, sreća u trgovini kriptovalutama može se osećati kao dobitak na lutriji. Zašto jednostavno ne igrate lutriju? Pancakeswap lutrija vam omogućava da uradite upravo to koristeći svoje tokene CAKE.

 

Kliknite na Lutrija , a zatim kupite srećke koristeći tokene CAKE. Što više TORTE potrošite, veće su vaše šanse za pobedu (jer imate više karata, naravno). Ako uparite 2 ili više dobitnih brojeva na vašim tiketima, osvajate deo ukupnog CAKE pot-a.

 

Sesije lutrije se dešavaju nekoliko puta dnevno – tačnije svakih šest sati. Ovo održava preokret visok i vaše šanse da na kraju osvojite zlato netaknute.

 

Inicijalna ponuda farme (IFO)

 

Pancakeswap predvodi novi ICO model pod nazivom IFO, skraćeno od Initial Farm Offering.

 

IFO omogućava dobavljačima likvidnosti CAKE-BNB da kupe tokene novog projekta. Pridruživanje IFO-u je jednostavno ako ste već pružalac likvidnosti CAKE-BNB — samo deponujte svoje LP tokene na IFO stranici.

 

Ako želite da učestvujete u IFO-u, ali još uvek nemate CAKE-BNB LP tokene, prvo ćete morati da ih nabavite. Kupite tokene BNB i CAKE jednake ukupnom iznosu koji želite da doprinesete (odredite ukupan iznos doprinosa, a zatim kupite 50% BNB i 50% TORTA). Zatim deponujte te tokene u CAKE-BNB fond likvidnosti da biste primili svoje LP tokene.

 

Sada se vratite na stranicu IFO , deponujte svoje LP tokene, a onda kada se IFO završi, dobićete tokene projekta u zamenu.

UKOLIKO ŽELITE KUPITI TOKEN PANCAKESWAP, NEKU DRUGU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Da li je Pancakeswap bolji od Unisvap-a?

Verovatno se pitate da li je Pancakeswap bolji od Unisvap-a ili rivalskih razmena kao što je SushiSwap.

 

Kratak odgovor je ne, ali nije daleko. Pancakeswap ima dosta likvidnosti, što ga čini odličnom decentralizovanom razmenom.

 

Ali, pošto je Pancakeswap na Binance Smart Chain-u, a BSC nije potpuno decentralizovan, oklevamo da to nazovemo istinskom decentralizovanom razmenom. Ali to što nije potpuno decentralizovano ima svoje prednosti.

 

Kao prvo, Pancakeswap je mnogo brži i jeftiniji za korišćenje od Unisvap-a i ima sličan nivo likvidnosti. Jedini problem je ako želite da trgujete ERC-20 tokenima, moraćete da koristite Binance Bridge koji ulazi i izlazi iz Ethereuma, što, u zavisnosti od troškova gasa, za neke može biti izuzetno skupo.

 

Kao takvo, najbolje korisničko iskustvo za Pancakeswap je za one koji već imaju BEP-20 tokene i željni da zadrže svoje aktivnosti na Binance Smart Chain-u. Sa brzinom širenja BSC-a ovih dana, ni to ne bi trebalo da bude teško.

UKOLIKO ŽELITE KUPITI TOKEN PANCAKESWAP, NEKU DRUGU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Konverzija.rs je platforma koja je kreirana u svrhu edukacije i obrazovanja o kriptovalutama, blockchain-u i decentralizaciji. 

Pročitajte najnovije vesti iz kategorije ALTKONI.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Menjačnica kriptovaluta

Naša menjačnica vrši sigurnu i brzu konverziju kriptovaluta po povoljnim kursnim stopama.

Edukacija o investiranju

konverzija-edukacija.rs je platforma koja je kreirana u svrhu edukacije i obrazovanja o novim načinima investiranja.

O nama

Naša misija je vrlo jasna – da u jeku vrtoglavog rasta i pada, raznoraznih špekulacija, istina i neistina, prenosimo najtačnije vesti iz sveta kriptovaluta…

Call Now Button