Šta je USD Coin (USDC)?

Podeli:

Šta je USD Coin (USDC)?

USD Coin (UCDC) je digitalna valuta koja je vezana za američki dolar u odnosu 1:1. To je oblik stabelcoina, što znači da je njegova vrednost dizajnirana da ostane stabilna i da ne doživi volatilnost koja je često povezana sa drugim kriptovalutama.

Pokrenut 2018. Godine, USD Coin je kreiran kroz saradnju između Coinbase-a, velike berze kriptovaluta i Circlea, globalne kompanije za finansijsku tehnologiju. Svrha njegovog kreiranja bila je da ponudi korisnicima pouzdanu i transparentnu valutu koja bi mogla biti neprimetno integrisana sa postojećim finansijskim sistemima i lako zamenjena za njen fiat ekvivalent.

Kako funkcioniše?

Za razliku od kriptovaluta kao što je Bitcoin, snabdevanje novim USDC tokenima se ne stvara kroz proces rudarenja. Umesto toga, generišu se kada korisnici i preduzeća uplate valutu koju podržava vlada USA na svoj circle nalog. Ovaj proces podrazumeva razmenu USD za USDC u odnosu 1:1, čime se kreira blokčejn-zabeleženi prikaz deponovanog sredstva. Nasuprot tome, prilikom razmene USDC za USD odgovarajući tokeni se sagorevaju kako bi se osiguralo da se broj u opticaju podudara sa količinom fijat valute koja se drži u rezervi. U vreme izostanka, Circle ima ekvivalentnu količinu USD u gotovini i kratkoročnim obveznicama, obezbeđujući da vrednost USDC-a ostane vezana za vrednost USD. Za razliku od mnogih nestabilnih kriptovaluta, USDC je dizajniran da održi stabilnost i izdrži finansijska usporavanja sa minimalnom volatilnošću.

Stabilnost USD Coin-a je zagarantovana mehanizmom rezervi, gde je svaka izdata jedinica UCDC-a podržana ekvivalentnim iznosom stvarnih američkih dolara koji se drže na računima koji podležu redovnim revizijama. Ovaj transparentan pristup osigurava da je ukupna ponuda UCDC-a u opticaju adekvatno podržana sredstvima fiat valute, pružajući korisnicima poverenje u stabilnost i vrednost.

Prednosti

Jedna od ključnih prednosti USD Coin-a je njegova lakoća korišćenja i pristupačnost. Kao digitalna valuta, može se elektronski prenositi i razmenjivati preko različitih blokčejn platformi i novčanika, pružajući korisnicima mogućnost da šalju i primaju sredstva golobalno uz minimalne naknade i vreme čekanja, u poređenju sa tradicionalnim bankarskim sistemima.
USD Coin pruža sigurnu i transparentnu platformu za finansijske aplikacije i decentralizovane finansije (DeFi). Može se integrisati u različite platforme zasnovane na blokčejnu, omogućavajući programerima da kreiraju inovativne finansijske proizvode i usluge.

Mane

Uzimajući u obzir da je USDC stvoren da bude stabilan, ne smatra se kao investicija gde možete da zarađujete na promeni cene.

Primena

USDC se koristi u različite svrhe unutar ekosistema kriptovaluta. Pre svega se misli na trgovinske aktivnosti, gde trgovci koriste USDC da brzo i efikasno ulaze i izlaze iz različitih kriptovaluta, pružajući im stabilnu i likvidnu imovinu za potrebe trgovanja. Koristi se i za zajmove i u sektoru decentralizovanih finansija (DeFi),gde obezbeđuje likvidnost za različite DeFi protokole i olakšava nesmetano kretanje sredstava unutar ekosistema. USDC se sve više koristi za plaćanja i transfere, jer pruža stabilnu vrednost i nudi brze i jeftine transakcije, što ga čini atraktivnom opcijom za pojedince i preduzeća koja žele da šalju ili primaju sredstva u digitalnom carstvu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Menjačnica kriptovaluta

Naša menjačnica vrši sigurnu i brzu konverziju kriptovaluta po povoljnim kursnim stopama.

Edukacija o investiranju

konverzija-edukacija.rs je platforma koja je kreirana u svrhu edukacije i obrazovanja o novim načinima investiranja.

O nama

Naša misija je vrlo jasna – da u jeku vrtoglavog rasta i pada, raznoraznih špekulacija, istina i neistina, prenosimo najtačnije vesti iz sveta kriptovaluta…

Moža vas zanima

Svet kriptovaluta se konstantno razvija, sa novim projektima koji se pojavljuju i onima koji prave značajne iskorake. Kako se približavamo novembru 2023. godine, vreme je da detaljnije pogledamo 10 najperspektivnijih...
Rudarenje kriptovaluta je u stalnom razvoju, a jedna oblast koje je zabeležila značajan rast su aplikacije za rudarenje za Android uređaje. U ovom članku ćemo Vas upoznati sa pet najboljih...
Sa rastućom popularnošću kriptovalute Shiba Inu Coin (SHIB), ekosistem Shibarium nastavlja da se širi. Najnoviji dodatak ovom ekosistemu je Shibarium ID, startup koji ima za cilj da u SHIB zajednici...
Call Now Button