Šta su šitkoini? I 10 najboljih šitkoina za ulaganje

Podeli:

Šta su šitkoini? I 10 najboljih šitkoina za ulaganje

Šitkoini, krovni termin koji se koristi za opisivanje propalih kriptovaluta, dobijaju vrednost isključivo iz postojanja.  Obično lišene bilo kakve prepoznatljive svrhe, ove valute nemaju osnovu za postojanje i nemaju osnove za njihovu podršku. Pošto je njihova svrha nedefinisana, za razliku od Ethereum-a i Bitcoina, ovi novčići nemaju dugovečnost.

Najpoznatiji primer je Dogecoin. Dogecoin je ‘razdvojen’ od Litecoin-a 2013. godine ili je konceptualizovan kao zabavna valuta. Napravljen je kao mem novčić i njegova privlačnost je bila ograničena na rasu pasa Šiba Inu prikazanu na njegovom logotipu.

10 najboljih šitkoina u koje treba ulagati

Osim ozbiljnih projekata i kompanija, svako tržište ima i zabavnu stranu. Što se tiče tržišta kriptovaluta, postoji sektor mema koji se sastoji od meme kovanica – takođe poznatih kao šitkoini. Neki od ovih mem kovanica su privukli ogromnu pažnju i postali su deo najvećih postojećih kriptovaluta – a to su Dogecoin i Shiba Inu. Ova dva giganta trenutno vode čopor, međutim, brojni projekti imaju ogroman potencijal u ovom sektoru.

Baš kao što im ime sugeriše, meme novčići služe samo za zabavu i razbijanje monotonije tržišta. Meme kovanice se uglavnom fokusiraju na izgradnju zdrave zajednice i obezbeđivanje načina da se zabavljaju koristeći blockchain  tehnologiju. Neki od ovih projekata uključuju igre Play to Earn, Nezamenljive tokene (NFT) pa čak i stripove. Sve ovo podstiče ljude da ulažu u takve projekte samo iz zabave.

Uprkos fokusiranju na zabavu i zabavu, ovaj sektor kriptovaluta se pokazao kao veoma profitabilan sektor za ulaganje. Ipak, hiljade šitkoina kruže u pravu. To otežava ljudima izbor između njih, što najčešće rezultira lošim ulaganjima. Prvih 10 šitkoina i tokena koji imaju najviše šansi da ponovo eksplodiraju u 2022. su Dogecoin, Dogelon Mars, Shiba Inu, Shiba’s Wife, Akita Inu, Floki Inu, Baby Dogecoin, Kishu Inu, Sanshu Inu i Samoyedcoin. 

1. Dogecoin

dogecoin_kriptovaluta

Dogecoin je najstariji mem novčić na tržištu kriptovaluta. Pored toga, ova kriptovaluta je najpoznatija kada su u pitanju mem novčići. Pridruživanje tržištu 2013. čini ga prvim mem novčićem koji postoji. Dogecoin je inspirisan Doge memom koji je bio poznat u to vreme. Osnivači Dogecoin-a tvrde da je ova kriptovaluta napravljena isključivo iz zabave. Štaviše, ako odete na njihovu veb stranicu, videćete da Dogecoin ima za cilj da bude internet valuta; ili kako je najbolje rekao Elon Musk, Dogecoin je narodna kriptovaluta. 

Dogecoin-ov blockchain je skoro identičan onom Bitcoin -a, uglavnom zato što je njihov kod izuzetno sličan Bitcoin-ovom. Štaviše, Dogecoin koristi mehanizam Proof-of-Work za validaciju transakcija.

Nedavno ažuriranje Dogecoin-a smanjilo je naknade za više od 10 puta i povećalo efikasnost korišćenja ove mreže. Kao trešnja na vrhu, ova dvojica su predložila transformaciju Dogecoin mreže sa Proof-of-Vork u Proof-of-Stake. Ovo bi učinilo mrežu daleko skalabilnijom, efikasnijom i ekološki prihvatljivijom.

Najbogatiji čovek na svetu takođe podržava Dogecoin. Od početka 2020., Elon Musk je javno podržavao Dogecoin putem svojih tvitova. Nedavno su se Musk i Vitalik Buterin pridružili odboru Dogecoin tima. Ova dva dodatka povećavaju potencijal koji Dogecoin ima kada je u pitanju rast i implementacija. 

Dogecoin je postavio svoj trenutni maksimum od 0,73 dolara 8. maja 2021. Iako danas ova kriptovaluta ima cenu od 0,24 dolara, Dogecoin bi mogao da premaši prekretnicu od 1,00 dolara do kraja 2021. Uz to, Dogecoin bi mogao da nastavi da raste još više i verovatno dostići nove vrhunske vrednosti svih vremena u 2022. Ko zna, možda bi Dogecoin mogao dostići čak 5 dolara u 2022.

2. Dogelon Mars

dogelon_mask_kriptovaluta

Sledeći na listi je Dogelon Mars – jedan od najočekivanijih tokena 2021. Ovaj ERC-20 token je kriptovaluta koja se nalazi na blokčejnu Ethereum. Ovo u velikoj meri utiče na njegove naknade, naravno, s obzirom da je Ethereum bila jedna od najskupljih mreža za rad u to vreme. Međutim, ovo takođe povećava njegov kredibilitet i ozbiljnost kao projekta. 

Dogelon Mars je poznat po svom ubedljivom imenu, logotipu i kombinaciji veb lokacija. Kada je reč o njihovoj veb stranici, to je jedan od najvažnijih faktora koji su doveli do njenog uspeha. Iako njihova web lokacija nije tako dobro napravljena, oni tamo pružaju sve potrebne informacije u vezi sa ELON tokenom. Pored toga, imaju strip o Dogelon Marsu i imaju za cilj da učine ELON prvom međuplanetarnom valutom.

Dogelon Mars je imao prilično veliki uspeh u 2021. Ovo ostavlja ljude da razmišljaju o tome da li je Dogelon Mars ispunio svoj potencijal i nema više prostora za rast. Međutim, Dogelon Mars ima nisku tržišnu kapitalizaciju i to znači da ima mnogo prostora za rast pre nego što zaista dostigne svoj puni potencijal.

3. Shiba Inu

shiba_inu_kriptovaluta

Nakon što smo pričali o Dogecoin-u i Dogelon Marsu, imamo još jednu veoma poznatu mem kovanicu na listi – a to je Shiba Inu. Slično Dogecoin Marsu, Shiba Inu je ERC-20 token koji funkcioniše u Ethereum blok lancu. To znači da, za razliku od Dogecoin-a, Shiba Inu nema sopstveni blok-čejn. 

Ovo naravno ima svoje prednosti i mane. Jedan od glavnih nedostataka nepostojanja sopstvenog blockchaina je činjenica da ne možete raditi na kontroli naknada ili efikasnosti transakcija. To je jedan od glavnih problema sa Shiba Inu i hiljadama drugih ERC-20 tokena.

Shiba Inu je započeo svoje kripto putovanje sa jedinom svrhom da nadmaši Dogecoin – i to je učinio u četvrtom kvartalu 2021. Kako su rasli, Shiba Inu je postao više fokusiran na svoju zajednicu. To ih je dovelo do toga da su pokrenuli ShibaSvap – jedan od najvažnijih elemenata stvaranja sopstvenog ekosistema. Zajedno sa Leash-om, Bone-om i Shiba Svap -om, Shiba Inu se sprema da izgradi jedan od najvećih ekosistema na tržištu kriptovaluta.

Moramo napomenuti da su i Shiba Inu i Dogecoin bili deo 10 najvećih kriptovaluta u pogledu tržišne kapitalizacije tokom 2021. Štaviše, oni imaju za cilj da zaštite svoj rang na svaki mogući način.

4. Shiba’s Wife

Shiba’s_Wife_kriptovaluta

Shiba’s Wife je lansirana tokom četvrtog kvartala 2021. godine, čime je Shiba’s Vife najmlađi token pomenut na ovoj listi. Baš kao što joj ime govori, Šibina žena se fokusira na ženska prava – i to nije sve. Šibina žena takođe promoviše jednakost, dobrotu i prosperitet.

Shiba’s Wife radi na Binance Smart Chain-u (BSC). Zbog toga je deponovanje i povlačenje Shibine žene veoma isplativo i vremenski efikasno. Štaviše, prisustvo u Binance Smart Chain-u omogućava Šibinoj ženi da dalje razvija svoj ekosistem. Prema njihovoj veb stranici, tim Shiba’s Vife planira da pokrene Shiba’s Vife Ekchange, Shiba’s Vife Non-Fungible Tokens (NFT) i novčanik posvećen ženama sa povređenim pravima.

Za svaku transakciju, 10% naknade će doprineti gore pomenutom Novčaniku. Sva prikupljena sredstva biće poslata kao donacije nekoliko dobrotvornih organizacija za žene sa povređenim pravima. Ovo čini Šibinu ženu prvim žetonom ove vrste. Meme kovanice su od strane zajednice, za zajednicu; a Šibina žena je vizuelni prikaz toga.

Maksimalna ponuda Šibine žene je 400 milijardi tokena, a njena tokenomija kaže da će 15% tokena doprineti auto-likvidnosti. Kada je reč o naknadama, 2,5% svih naknada biće namenjeno sektoru marketinga i razvoja, dok će još 10% biti poslato u novčanik namenjen ženama sa povređenim pravima. Na ovaj način, Shibina supruga ima za cilj da održi zdrav ekosistem i kontinuirano raste kako vreme prolazi.

5. Akita Inu

Akita_Inu_kriptovaluta

Akita Inu je još jedan mem novčić koji se pojavio 2021. Ovaj token kriptovalute, sličan Dogelon Mars i Shiba Inu, je ERC-20 token koji radi na blokčejnu Ethereum. Ovo ga čini jednim od mnogih, međutim, to je prilično projekat u poređenju sa većinom drugih. Akita Inu se pridružio tržištu početkom 2021. Ako ga uporedimo sa projektima kao što su Dogecoin i Shiba Inu, ovaj mem novčić je veoma mlad i tek treba da iskusi „kripto zime“ i druge tržišne izazove.

Kada je u pitanju tokenomija , Akita Inu ima istu tokenomiju kao i Shiba Inu. Polovina ukupne ponude bila je poklonjena Vitaliku Butterinu pre lansiranja, dok je deo preostalog snabdevanja obezbedio likvidnost.

Akita Inu je imao popriličan uspeh tokom 2021. i dostigao je rekord svih vremena od 0,000028 dolara u maju. Međutim, prilično je pao nakon što je dostigao tu cenu i nikada se nije oporavio. Njegova tržišna kapitalizacija je niža od tržišne kapitalizacije Dogelon Marsa, što ga čini tokenom kriptovalute sa previše prostora za rast tokom 2022.

Iako su počeli kao mem, Akita Inu planira da pređe na Avalanche blockchain i postane token upravljanja. Štaviše, planiraju da budu platforma na kojoj se društveni mediji susreću sa decentralizacijom i blokčejn tehnologijom.

6. Floki Inu

Floki_Inu_kriptovaluta

Slično Akita Inu, Floki Inu je još jedan mem novčić koji je došao posle Shiba Inua. Štaviše, Floki Inu je takođe ERC-20 token koji radi na Ethereumu. U poređenju sa gore navedenim tokenima, Floki Inu je još mlađi. Nakon lansiranja početkom avgusta 2021, Floki Inu je počeo da dobija na popularnosti. Ovaj token koristi štene Shiba Inu Elona Maska po imenu Floki kao inspiraciju. 

Kao i svi mem novčići, glavni cilj Floki Inua je bila zabava za svoju zajednicu. Ipak, kako je vreme prolazilo, njen cilj je postajao sve ozbiljniji. Nedavno je ovaj token najavio partnerstvo sa pokretom Million Gardens. Ovaj pokret je u vlasništvu Kimbala Maska, brata Elona Maska. Ovo partnerstvo je pozitivno uticalo na cenu Floki Inua.

Prema njihovoj mapi puta, tim Floki Inua radi na tržištu Nezamenljivih tokena (NFT), igri Play-to-Earn i nekim drugim projektima. Ovo samo povećava potencijal koji Floki Inu ima i još više proširuje zajednicu.

7. Baby Dogecoin

Baby_Dogecoin_kriptovaluta

Sledeći na redu je Baby Dogecoin. Ovaj token je još jedan mem novčić inspirisan Dogecoin-om. Slično kao Floki Inu i Akita Inu, Baby Dogecoin se pridružio tržištu 2021. Samo nekoliko nedelja nakon lansiranja, ovaj token je imao obim trgovine od 115 miliona dolara. Ovo mnogo znači za takve kriptovalute jer služi kao indikator za aktivan projekat. 

Baby Dogecoin ima samoprijavljenu ukupnu ponudu od 420 kvadriliona tokena. Ipak, samo 55% tih tokena je u opticaju. Projekat ima mehanizam sagorevanja u svakoj transakciji koji polako smanjuje njegovu ponudu. Ovo čini Baby Dogecoin deflatornim tokenom, koji je dugoročno dobar. Ovaj šitkoin ima tržišnu kapitalizaciju od 750 miliona dolara, što znači da ovaj token još uvek ima mnogo prostora za rast. 

Glavni element koji doprinosi rastu tokena kao što je Babi Dogecoin je marketing. Ranije 2021., Elon Musk je predstavio ovaj token u jednom od svojih tvitova. Ovo je imalo ogroman uticaj na performanse cene ovog tokena, a njegova cena je prilično porasla. Štaviše, njihov tim podržava dobrotvorne organizacije za kućne ljubimce širom sveta i planira da pokrene Play-to-Earn DApps koji im pomažu da postignu svoj cilj izgradnje funkcionalnog ekosistema. Dakle, Baby Dogecoin ima potencijal da naglo poraste tokom 2022.

twitter_elona_maska

8. Kishu Inu

Kishu_Inu_kriptovaluta

Kishu Inu je takođe simbol sa ogromnim potencijalom. Slično Shiba Inu i Akita Inu, Kišu Inu je ERC-20 token. Iako Kishu Inu žanje brojne prednosti postojanja u Ethereum blok lancu, mnogi nedostaci dolaze sa njim. Na primer, premeštanje vašeg Kishu Inua iz jednog novčanika u drugi je izuzetno skupo ako se ne razmenjuje sa bilo kojim stabilnim novcem ili tako dalje. Ažuriranje Ethereum 2.0 može biti rešenje za ovaj problem; ipak, to ostaje da se vidi.

Ovaj mem novčić ima ukupnu ponudu od 100 kvadriliona, od kojih su svi verovatno u opticaju. Možete trgovati ovim tokenom u Gate.io, Poloniex, Uniswap, ShibaSwap, BitForex, ZT Exchange i nekoliko drugih berzi. Ovo povećava izloženost tokena, čineći ga dostupnim za više ljudi istovremeno. Štaviše, ovo takođe čini tržište Kishu Inu likvidnijim, što znači da možete lakše da kupujete i prodajete Kishu Inu.

Kishu Inu ima mnogo planova za budućnost. Da budemo precizniji, oni rade na Kisha Svap-u (DEX sledeće generacije), Kisha Crate-u (NFT tržište), Kisha sVAG-u (decentralizovanoj prodavnici robe) i Kishu Rav Print-u (traker novčanika zasnovan na Kishu-u). Ovo će pomoći u stvaranju ekosistema Kisha Inu i daljem razvoju zajednice Kisha Inu.

9. Sanshu Inu

Sanshu_Inu_kriptovaluta

Sanshu Inu je još jedan mem novčić koji radi u blokčejnu Ethereum. Ovaj token tvrdi da je potpuno decentralizovana mreža transakcija vođena zajednicom. Oni pokušavaju da podrže zajednicu koliko mogu kroz preraspodelu. U svakoj transakciji, naknada od 1% se redistribuira na druge Sanshu Inu hodlere. Štaviše, oni pokušavaju da drže kitove podalje od svojih tokena kako bi izbegli neželjene pumpe i deponije.

Do danas su spalili više od 58% ukupne zalihe. Ovo je još jedan pokušaj da se zajednica održi zdravom, a token deflatornim. Inače, prema njihovoj mapi puta, koju oni zovu Šetnja pasa, Sanshu Inu je ostvario više od 70% svih ciljeva koje je imao u 2021. Uskoro planiraju da pokrenu „Park za pse“ – opciju za uzgoj prinosa.

U vreme pisanja ovog tokena se može trgovati samo na Uniswapu, LBank, XT Exchange, i ShibaSwap-u. Pošto je Sanshu Inu token sa niskim kapitalom i ima veoma nisku izloženost u poređenju sa većinom mem kovanica, sa sigurnošću se može reći da ima mnogo prostora za rast. Budite oprezni kada ulažete u meme kovanice jer su često promenljiviji od ostatka tržišta. Štaviše, dodelite samo deo svojih kripto investicija u meme kovanice.

10. Samoyedcoin

Samoyedcoin_kriptovaluta

Na kraju, ali ne i najmanje važno, imamo Samoyedcoin – sibirsku verziju Dogecoin-a. Za razliku od bilo kog drugog gore pomenutog tokena, Samoyedcoin je lansiran u jednom od najefikasnijih blok lanaca – Solana. Ovo ga čini prvim mem novčićem koji radi na Solana blok lancu. Kao i svaki mem novčić, Samoyedcoin najviše promoviše svoju zajednicu.

Nekoliko elemenata čine Samoyedcoin jedinstvenim, međutim, njegova ponuda je jedna od najvažnijih. Za razliku od ponude većine drugih mem kovanica, Samoyedcoin ima maksimalnu ponudu od 14 milijardi. Da dodamo ovome, Samoyedcoin vrlo često pokreće burning. Na primer, 5% ukupne ponude je spaljeno u maju 2021. u čast Anatolija Jakovenka, a još 5% je spaljeno u junu 2021. u čast Sama Bankmana-Frida. 

Kao vrhunac, plan sagorevanja od 54% pokrenut je u julu 2021. Ovo je plan za spaljivanje 500 miliona tokena nasumičnim danom svakog meseca. S obzirom na nisku ponudu koju ima Samoyedcoin, ovo je bikovski indikator. U vreme pisanja ovog teksta, samo 2,8 milijardi tokena je u opticaju, a ostali tokeni su u kontinuiranom procesu distribucije.

Iako je veoma mlad, Samojedcoin se nalazi na brojnim poznatim berzama. Danas možete trgovati Samojedcoin u Gate.io, OKEx, LBank, Raydium, ZT Exchange, HotBit, and Serum DEX. Ovo daje tokenu relativno visoku izloženost. Bez obzira na to, izloženost Samojedcoina bi se drastično povećala ako bi ga Binance, Coinbase ili Cripto.com uvrstili na listu.

Imajući to u vidu, Samoyedcoin ima sve elemente potrebne da bi token naglo skočio. Dakle, budite na oprezu jer niko ne zna kada će sledeći skok Samoyedcoin pogoditi.

Samoyedcoin_na_berzama_indikator

Zanimljivosti i sažetak

  • Meme kovanice su osvojile tržište kriptovaluta. Svakog dana na tržište se dodaju novi.
  • Pošto postoji toliko mnogo mem novčića, samo neki pružaju kvalitet.
  • Neki od najboljih šitkoina za ulaganje u 2022. su Samoyedcoin, Dogecoin, Shiba Inu, Dogelon Mars, Floki Inu, Shiba’s Vife, Kishu Inu, Sanshu Inu, Akita Inu i Baby Dogecoin.
  • Većina ovih tokena radi na blokčejnovima kao što su Ethereum, Binance Smart Chain ili čak Solana.
  • Dogecoin je jedini mem novčić koji radi u sopstvenom blokčejnu. Iako je njegov blockchain manje-više kopija Bitcoin-ovog blockchaina, on i dalje služi svojoj svrsi.
  • Shiba’s Wife je najmlađi mem novčić sa najvećim potencijalom na listi.
  • Samoyedcoin je prvi Solana mem novčić. Samoyedcoin je sličan većini drugih mem kovanica, međutim, njegov tim je veoma ozbiljan kada je u pitanju izgradnja efikasnog ekosistema.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Menjačnica kriptovaluta

Naša menjačnica vrši sigurnu i brzu konverziju kriptovaluta po povoljnim kursnim stopama.

Edukacija o investiranju

konverzija-edukacija.rs je platforma koja je kreirana u svrhu edukacije i obrazovanja o novim načinima investiranja.

O nama

Naša misija je vrlo jasna – da u jeku vrtoglavog rasta i pada, raznoraznih špekulacija, istina i neistina, prenosimo najtačnije vesti iz sveta kriptovaluta…

Moža vas zanima

USD Coin (UCDC) je digitalna valuta koja je vezana za američki dolar u odnosu 1:1. To je oblik stabelcoina, što znači da je njegova vrednost dizajnirana da ostane stabilna i...
Friend.tech je revolucionarna decentralizovana mreža koja uvodi jedinstven koncept: pretvaranje prijatelja i njihovih mreža u “Shares” ili “Keys”. Ova inovativna platforma omogućava korisnicima da ulažu u društvene mreže svojih prijatelja...
Kriptovalute su osvojile svet brzinom svetlosti. Od lansiranja Bitcoina 2009. godine, kripto tržište je eksponencijalno poraslo, a sada postoje hiljade različitih kripto kovanica koje možete izabrati. Sa uvođenjem novih novčića...
Call Now Button