Top 6 najvećih Bitcoin hakova

Podeli:

Top 6 najvećih Bitcoin hakova

Da li investirate u kriptovalute?

Da li ste Bitcoin milioner?

Da li ste zaradili pristojan novac od tekućeg kripto buma?

Ako je vaš odgovor na jedno od ovih pitanja DA(!!), onda biste takođe trebali znati da uskoro možete biti švorc. 

Istina je…

Ako je to vaš ključ, onda su to vaši novčići; ako to nije tvoj ključ, onda to nisu tvoji novčići.

Ali ipak, mnogi korisnici ostaju u neznanju o ovoj osnovnoj činjenici i gube svoje kriptovalute na centralizovanim berzama i hostovanim vrućim novčanicima.

Zato danas želim da vam kažem o nekim od najvećih incidenata hakovanja bitkoina koji su se desili u istoriji kriptovaluta. Ovo će vas učiniti svesnim da se OVE STVARI DEŠAVAJU.

Top 6 najjačih Bitcoin hakova kroz istoriju

Uvek je dobro učiti iz istorijskih događaja jer se slažem sa onim što je Vinston Čerčil jednom rekao:

”Što dalje gledate u prošlost, dalje možete da vidite budućnost.”

Dakle, u nadi da ćemo obezbediti svoju budućnost učenjem iz prošlosti, hajde da počnemo…

1. Mt. Gox

Mt._Gox_bitkoin_hack

Datum hakovanja: 19. jun 2011
Količina: 2609 BTC | +750,000 BTC

Mt. Gox je najpoznatiji Bitcoin hak.

Japanska Bitcoin berza Mt. Gox je radila od 2010. godine i bila je najveća Bitcoin berza u to vreme.
Ali malo ko zna da ova velika razmena nije hakovana samo jednom, već dva puta.

Prvi se dogodio u junu 2011. kada je haker uspeo da dođe do akreditiva revizora Mt. Gox-a i preneo 2609 bitkoina na adresu za koju Mt. Gox nije imao ključeve. To je dovelo do obustave operacija na planini Gok na nekoliko dana; ali su se održali na tržištu i uspeli su da povrate poverenje korisnika.

Drugi napad se dogodio 2014. godine, u vreme kada je Mt. Gox upravljao sa skoro 70% Bitcoin transakcija u svetu. Ovog puta, BTC iznos koji je procurio je bio dovoljno ogroman da u potpunosti potopi poslovanje Mt. Gok-a.

Ubrzo nakon toga, Mt. Gox je prekinuo poslovanje i podneo zahtev za bankrot, navodeći da više od 750.000 BTC-a (oko 350 miliona dolara) nedostaje na razmeni.

Nažalost, investitori su izgubili svoja sredstva, a povraćaj nije izvršen.

2. BitFloor

BitFloor_bitkoin_hack

Datum hakovanja: septembar 2012
Količina: 24,000 BTC

Još jedna stara menjačnica za razmenu bitkoina je hakovana 2012. godine kada su hakeri uspeli da dođu do nešifrovanih privatnih ključeva koji su čuvani na mreži za pravljenje rezervnih kopija. Ukradena suma je bila „mala“– odnosno ukupan gubitak od 24.000 BTC.
Iako je BitFloor mogao da vrati novac svojim korisnicima, zatvoren je zbog regulatornih mera banke, kako je naveo njegov osnivač.
Osnivač Roman Štilman je 2013. Napisao: ”Žao mi je što najavljujem da zbog okolnosti koje su van naše kontrole BitFloor mora prekinuti sve trgovačke operacije na neodređeno vreme. Nažalost, naš bankovni račun u SAD bi trebalo da bude zatvoren i više ne možemo da obezbedimo isti nivo depozita i povlačenja u USD kao što smo imali u prošlosti. Kao takav, doneo sam odluku da obustavim rad i vratim sva sredstva. Tokom narednih dana radićemo sa svim klijentima kako bismo osigurali da svi dobiju svoja sredstva. Budite strpljivi dok obrađujemo vaš zahtev.”

3. Poloniex

Šta_je_Ethereum

Datum hakovanja: 4. mart 2014
Količina: 12,3% svih BTC-a (97 BTC)

Poloniex, koja je jedna od najprometnijih berzi bitkoina i altkoina, hakovana je u leto 2014. Kompanija nije saopštila tačan broj izgubljenih bitkoina, ali je detaljno objašnjenje hakovanja dato na  forumu Bitcointalk.

U suštini, hakeri su uspeli da iskoriste neispravan kod za povlačenje Poloniek-a.

Ubrzo nakon hakovanja, Poloniex je na neko vreme obustavio rad i na forumu objavio da će sredstva svih vlasnika Polonieka biti smanjena za 12,3%. To je učinjeno jer bi mnogi korisnici jednostavno povukli svoja sredstva, a za preostalih 12,3% vlasnika ne bi ih ostalo.

Poloniex i do danas radi nesmetano, a svim korisnicima koji su izgubili novac Poloniex je otplatio novac, kako je kompanija tvrdila i istovremeno proveravala od strane njenih kupaca.

Ali Poloniex je dosta puta bio ispod radara hakera, a neki nezvanični izvori takođe su tvrdili da je hakovan 2017.

4. Bitstamp

Bitstamp_bitkoin_hack

Datum hakovanja:  4. januar 2015
Količina: 19,000 BTC

Ovaj slovenački startup za razmenu bitkoina osnovan je 2011. godine kao alternativa Mt.Gok-u. Ali nažalost, to nije bila bezbedna alternativa Mt.Gok-u jer je 2015. godine takođe hakovana.

4.januara 2015. godine, operativni vrući novčanik Bitstamp-a objavio je da ga je hakovao anonimni haker i da je izgubljeno 19.000 bitkoina (u vrednosti od 5 miliona dolara).

Ubrzo nakon incidenta, Bitstamp je obustavio rad sa ovim obaveštenjem:

Bitstamp_obaveštenje_o_hakovanju

Bitstamp i dalje nastavlja da radi i uspeo je da povrati poverenje korisnika. Od hakovanja, stekao je stroge mere bezbednosti kao što su BitGo multisig novčanici za operativne svrhe.

5. Bitfinex

Bitfinex_bitkoin_hack

Datum hakovanja:  avgust 2016
Količina:  120,000 BTC 

Ovo je bio drugi najveći Bitcoin hak ikada napravljen nakon Mt. Gox-a. Kršenje zahteva 120.000 BTC-a (u vrednosti od 72 miliona dolara).

To se dogodilo zato što su napadači mogli da iskoriste ranjivost u arhitekturi novčanika sa više potpisa Bitfinex-a i BitGo-a.

Ali dobra stvar je bila to što je Bitfinex izdao BFKS tokene za žrtve koje je bilo moguće otkupiti u USD, i stoga je većini njihovih investitora novac vraćen polako i postojano prema donjem rasporedu.

BFKS_tokeni_za_žrtve_hakovanja

Bitfinex nastavlja da radi i trenutno ima jedan od najvećih obima BTC/USD parova u svetu kriptovaluta.

6. Binance Hack

Binance_bitkoin_hack

Datum hakovanja:  maj 2019
Količina:  7000 BTC 

Binance je najpopularnija menjačnica u 2019, a 7. maja 2019, Binance je hakovana i izgubila je oko 7000 Bitcoina. Ovo je vredelo oko 40 miliona dolara u vreme hakovanja. Međutim, tim je najavio da će pokriti sva izgubljena sredstva iz svojih sredstava i da nijedan korisnik neće biti pogođen ovim hakom.

Otkrili smo kršenje bezbednosti velikih razmera danas, 7. maja 2019. u 17:15:24. Hakeri su uspeli da dobiju veliki broj korisničkih API ključeva, 2FA kodova i potencijalno drugih informacija. Hakeri su koristili različite tehnike, uključujući phishing, viruse i druge napade. hakeri su uspeli da povuku 7000 BTC u ovoj jednoj transakciji”.

Još nekoliko bitkoin hakova koje biste trebali prema vremenskoj liniji su sledeći

ostali_bitkoin_hakovi

Dakle, polenta priče je da svoje kriptovalute držite pod svojom kontrolom, a ne na centralizovanim berzama.

Ovo govorim zato što se većina ovih hakova dogodila zato što se privatnim ključevima nepažljivo rukovalo. 

U ranim danima Bitcoina ljudi nisu imali toliko znanja o ovim stvarima. Ali sada je dostupno mnogo obrazovnog materijala  o privatnim ključevima i novčanicima za kriptovalute.  

I Konverzija je deo tog obrazovnog poduhvata. Zato ostanite uz nas i bićete sasvim dobro!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Menjačnica kriptovaluta

Naša menjačnica vrši sigurnu i brzu konverziju kriptovaluta po povoljnim kursnim stopama.

Edukacija o investiranju

konverzija-edukacija.rs je platforma koja je kreirana u svrhu edukacije i obrazovanja o novim načinima investiranja.

O nama

Naša misija je vrlo jasna – da u jeku vrtoglavog rasta i pada, raznoraznih špekulacija, istina i neistina, prenosimo najtačnije vesti iz sveta kriptovaluta…

Call Now Button