Vodič za početnike za MetaMask: Najmoćniji novčanik za kriptovalute

Podeli:

Vodič za početnike za MetaMask: Najmoćniji novčanik za kriptovalute

MetaMask je novčanik ekskluzivan za Ethereum blockchain. Zaronite duboko da upoznate MetaMask iznutra.

Ne idete u kupovinu bez novčanika, zar ne?

Slično tome, trebaće vam kripto novčanik da biste obavljali transakcije pomoću blockchaina.

Novčanik je vaš lični ključ za interakciju sa kriptografskim svetom. Omogućava vam da kupujete, prodajete ili prenosite sredstva na blokčejnu .

A MetaMask je novčanik za najraznovrsniji blockchain koji postoji – Ethereum. To je vaš prolaz ka njegovom DeFi ekosistemu, nezamenljivim tokenima (NFT ), ERC-20 tokenima i praktično – svemu Ethereum-u.

Dostupan je kao aplikacija za iOS i Android. Pored toga, ovo možete koristiti kao proširenje za nekoliko veb pregledača : Chrome, Firefok, Brave i Edge.

Ali pre nego što prođemo kroz stvarni proces registracije i sve ostalo, hajde da se pozdravimo sa ovim fantastičnim vrućim kripto novčanikom:

metamask_novčanik_za_kriptovalute

Znam. To je mnogo toga da se unese odjednom. Dakle, idemo lagano, korak po korak.

Šta je MetaMask?

Blockchain nudi privatnost, transparentnost i nepromenljivost. Imaćete moć da koristite aplikacije, obavljate transakcije bilo gde i radite mnogo više bez da vas niko gleda (čitajte Google, vlade).

 

Ali postoje razni blokovi, od kojih je svaki kodiran za drugu svrhu.

 

Međutim, Ethereum, gigantski decentralizovani ekosistem, je za mase. A MetaMask je besplatan, vrući novčanik otvorenog koda koji će vam pomoći da se bavite Ethereumom.

 

Vrući novčanici su besplatni i mogu se koristiti sa bilo kog uređaja povezanog na internet. Ovo takođe donosi najveću ranjivost takvih novčanika – bezbednost . Iako jedan skromni korisnik može biti prilično bezbedan sa vrućim novčanikom, trebalo bi da se čuvate kripto razmena koje ih koriste – i bolje potražite razmene koje podržavaju hladne novčanike.

 

Hajde da pogledamo neke od istaknutih karakteristika ovog novčanika:

 

Lakoća korišćenja

Početi sa MetaMask-om je lako, brzo i anonimno. Ne treba vam čak ni adresa e-pošte. Samo postavite lozinku i zapamtite (i sačuvajte) tajnu frazu za oporavak i gotovi ste.

 

Bezbednost

Vaše informacije su šifrovane u vašem pretraživaču kome niko nema pristup. U slučaju izgubljene lozinke, imate tajnu fazu oporavka od 12 reči (koja se takođe naziva seed fraza) za oporavak. Važno je napomenuti da je ključna fraza bezbedna, jer čak ni MetaMask nema informacije o tome. Jednom izgubljen, ne može se vratiti.

 

Ugrađena kripto prodavnica

Ako se pitate, ne, ne možete kupiti Bitcoin sa MetaMask-om. Podržava samo Eter i druge tokene povezane sa Eterom, uključujući poznate ERC-20 tokene. Kriptovalute (isključujući Eter) na Ethereumu su napravljene kao ERC-20 tokeni.

 

Pravljenje rezervnih kopija i vraćanje u prethodno stanje

MetaMask čuva vaše podatke lokalno. Dakle, u slučaju da promenite pregledače ili mašine, možete da vratite svoj MetaMask novčanik pomoću tajne fraze za oporavak.

 

Podrška zajednice

Od avgusta 2021. MetaMask je bio dom za 10 miliona aktivnih korisnika mesečno širom sveta. Njegov jednostavan i intuitivan korisnički interfejs nastavlja da povećava ove brojke sa zabeleženim povećanjem od 1800% u odnosu na jul 2020.

 

Konačno, isprobajte MetaMask ako su vaš izbor vrući novčanici. Počnimo sa instalacijom pre nego što pređemo na slučajeve njene upotrebe. Dalji odeljci obuhvataju ilustraciju za Chrome veb pretraživač i Android mobilnu platformu

MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Instaliranje MetaMaska na Chrome

Idite na stranicu za preuzimanje , izaberite svoju platformu i pritisnite dugme za preuzimanje na dugmetu. Automatski će otkriti pretraživač. Ali za iOS i Android, izaberite svoju platformu da biste dobili veze ili pretražite u odgovarajućim prodavnicama aplikacija.

 

MetaMask proširenje pretraživača

Pokazaću ovo pomoću Chrome pretraživača. Posetite stranicu za preuzimanje i kliknite na Instaliraj MetaMask za Chrome da biste posetili stranicu proširenja MetaMask u Chrome veb prodavnici.

instalacija_metamask_novčanika

Instalirajte i zakačite to da biste bili dostupni na traci sa alatkama vašeg pretraživača. Ovaj proces je sličan instaliranju bilo kog proširenja pregledača na Chrome .

Registracija MetaMask novčanika

Konačno, bićete dočekani sa ovim. Sada kliknite na Započni da započnete proces registracije.

metamask _stranica_dobrodošlice

Sledeći ekran će vam dati opciju da uvezete novčanik ili možete da kreirate novčanik . Kliknite na poslednju opciju da biste registrovali novu.

wallet-registration-page

Zatim možete izabrati da delite neke anonimne podatke sa MetaMaskom da biste prešli na sledeći ekran. Možete da kliknete na Ne, hvala za potpuni mir – to neće ometati vaše korisničko iskustvo sa MetaMaskom. Izaberite u skladu sa tim i nastavite.

metamask deljenje podataka

Sada napravite jaku lozinku na sledećem ekranu.

kreiranje lozinke na novčaniku metamask

Zatim ćete videti kako MetaMask tim pokušava da naglasi važnost tajne fraze za oporavak kratkim video snimkom. Bolje je da ga pogledate i kliknite na Dalje .

MetaMask tim pokušava da naglasi važnost tajne fraze za oporavak

Sada je vreme da sačuvate tajnu frazu za oporavak. Možete otkriti tajnu frazu i preuzeti je kao tekstualnu datoteku. Zatim kliknite na Nekt da biste nastavili.

tajna fraza za oporavak novčanika metamask

MetaMask se trudi da zapamti ovu važnu frazu jer je ne čuva za vas. Dakle, vidite slagalicu sa rečima da ponovo izgradite tu frazu, tačno onako kako je bila. Osim ako to ne uradite kako treba, dugme Potvrdi na kraju se neće aktivirati i ne možete da nastavite.

 

A ako ste propustili da ga zapamtite ili sačuvate, postoji dugme za povratak ispod ikone MetaMask na vrhu. To će vas odvesti na prethodnu stranicu da je preuzmete i zapamtite.

semena fraza-metamaska

Kada ovo završite, dugme Potvrdi će oživeti. Kliknite na to i videćete poruku čestitke na poslednjem ekranu procesa registracije.

Na kraju, kliknite na Sve gotovo na stranici sa čestitkama da biste ušli na kontrolnu tablu novčanika.

metamask-user-dashboard

MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Instaliranje MetaMaska na Android

Nakon preuzimanja aplikacije iz Plai prodavnice i prelistavanja ekrana za početak, biće vam predstavljene tri opcije:

 

  • Uvezite koristeći tajnu frazu za oporavak
  • Sinhronizacija sa MetaMask ekstenzijom
  • Kreirajte novi Novčanik
metamask mobile

Kreirajte novi Novčanik

Kreiranje novog novčanika na Android-u je identično procesu koji je gore razmotren. Sve što treba da uradite je da preuzmete MetaMask iz Play prodavnice i započnete proces registracije.

 

Dakle, umesto da ponavljam iste korake, radije bih ilustrovao kako da uvezete MetaMask novčanik na svoj Android mobilni.

Sinhronizacija sa MetaMask ekstenzijom

Ova opcija vas vodi da skenirate KR kod sa ekstenzije veb pregledača na računaru da biste uvezli novčanik na svoj Android mobilni telefon.

novčanik sinhronizacija-metamaska

Da biste dobili QR kod, kliknite na MetaMask ekstenziju, a zatim kliknite na svoj avatar. Zatim izaberite opciju Podešavanja u iskačućem prozoru.

metamask proširenje pretraživača_

Sada kliknite na Napredno u podešavanjima i na kraju izaberite Sinhronizuj sa mobilnim uređajem.

novčanik mobilni sinhronizacija

I dobićete ovu poruku da MetaMask onemogućava ovu funkciju.

metamask mobilna sinhronizacija je onemogućena

Njihov tim možda popravlja ponešto kako bi ovaj vrući novčanik učinio sigurnijim kako bi privukao više korisnika.

 

Pored toga, ne možete snimiti ekran (ili snimiti ekran) unutar MetaMask Android aplikacije. Dobili biste crni ekran čak i ako ste nekako uspeli. (PS: Zato snimci ekrana mobilnih telefona nisu jasni.)

 

Ovo bi mogla biti odlična bezbednosna funkcija koja bi spasila korisnike od bilo koje aplikacije za phishing. Bravo, MetaMask!

Uvezite koristeći tajnu frazu za oporavak

Dakle, ostaje nam da uvozimo novčanik sa tajnom frazom za oporavak od 12 reči.

seed fraza recoveri-metamask

Unesite to zajedno sa novom lozinkom i kliknite na UVOZ na dnu.

 

Posebno, lozinka koja je ovde uneta može da se razlikuje od one koja se koristi u ekstenziji pretraživača. Ali to će vam povećati bol da se sećate svakog od njih posebno.

 

Dakle, najbolja stvar bi bila da koristite menadžer lozinki ili koristite istu lozinku za MetaMask na svakoj platformi. To dalje dokazuje da je MetaMask novčanik bez čuvanja. Da je sve uskladišteno na vašem lokalnom uređaju – bez skladištenja u oblaku i sinhronizacije.

 

Nakon toga, videćete ekran sa čestitkama. I konačno, možete imati svoju MetaMask mobilnu korisničku kontrolnu tablu.

metamask kontrolna tabla za mobilni novčanik

Bezbednosni saveti

Iako postoje različiti slučajevi upotrebe MetaMaska, njegovo bezbedno korišćenje je od vitalnog značaja. Budući da je to vruć novčanik, to nije najpouzdaniji način za čuvanje ethereum imovine.

 

Ipak, postoje neki saveti za očuvanje integriteta novčanika. Hajde da ih proverimo:

 

  • Uvek koristite MetaMask kao jedinu karticu u vašem pretraživaču. I zaključajte ga nakon upotrebe.
  • Nikada ni sa kim ne delite svoju tajnu frazu za oporavak, privatne ključeve i lozinku.
  • Najbolje je da zadržite poseban pretraživač za korišćenje MetaMaska.
  • Ako ne možete da zadržite namenski pregledač MetaMask, nemojte koristiti društvene mreže ili Google naloge u pregledaču pored MetaMaska.
  • Pokušajte da nabavite hardverski novčanik ako imate vrednu kripto imovinu.
  • Doduše, ova lista nikako nije potpuna. Zato budite u toku sa najboljim praksama za bezbedno skladištenje imovine.

MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Zaključak

Ovo pokriva uvid u ono što MetaMask može da uradi.

 

Konačno, svako ko razmišlja o vrućem ethereum novčaniku definitivno bi trebao dati šansu MetaMasku.

 

To je fantastičan, jednostavan za korišćenje i moćan alat koji vam omogućava interakciju sa ethereum blockchainom .

Konverzija.rs je platforma koja je kreirana u svrhu edukacije i obrazovanja o kriptovalutama, blockchain-u i decentralizaciji. 

Pročitajte najnovije vesti iz kategorije ALTKONI.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Menjačnica kriptovaluta

Naša menjačnica vrši sigurnu i brzu konverziju kriptovaluta po povoljnim kursnim stopama.

Edukacija o investiranju

konverzija-edukacija.rs je platforma koja je kreirana u svrhu edukacije i obrazovanja o novim načinima investiranja.

O nama

Naša misija je vrlo jasna – da u jeku vrtoglavog rasta i pada, raznoraznih špekulacija, istina i neistina, prenosimo najtačnije vesti iz sveta kriptovaluta…

Moža vas zanima

Svet kriptovaluta se konstantno razvija, sa novim projektima koji se pojavljuju i onima koji prave značajne iskorake. Kako se približavamo novembru 2023. godine, vreme je da detaljnije pogledamo 10 najperspektivnijih...
Rudarenje kriptovaluta je u stalnom razvoju, a jedna oblast koje je zabeležila značajan rast su aplikacije za rudarenje za Android uređaje. U ovom članku ćemo Vas upoznati sa pet najboljih...
Sa rastućom popularnošću kriptovalute Shiba Inu Coin (SHIB), ekosistem Shibarium nastavlja da se širi. Najnoviji dodatak ovom ekosistemu je Shibarium ID, startup koji ima za cilj da u SHIB zajednici...
Call Now Button