Blog » Zanimljivosti » Objašnjenje šta je WEB3 tehnologija
Objašnjenje šta je WEB3 tehnologija

Objašnjenje šta je WEB3 tehnologija

od mihajlo

Internet. Neophodan. Neizbežan. Evo, on nas spaja, pa tako i komuniciramo upravo sada. Vi ovo čitate iz nekog web-pregledača, a razdoblje u kome interneta nije bilo, teško da možemo i da zamislimo (osim časnih starina koji ga, gunđajući, ipak koriste). 

 

U poslednje vreme, malo-malo pa kripto firme promovišu evoluciju interneta i pominju Web3. No, šta je uopšte Web3, da li je (isključivo) vezan za blokčejn tehnologije, te kad će taj Web3 ugledati svetlost dana? Sve ćemo da objasnimo, tako da razumete!

Šta je bilo pre interneta?

Pa, bili su računari. Svako je gledao u svoj ekran, bez mogućnosti da pristupa drugim sadržajima. Postojale su mreže i uglavnom su ih koristili stručnjaci. Akademska mreža, vojna mreža, poslovna mreža kakve velike firme. Pristup mreži spolja nije bio moguć. 

 

Onda su (kućni) računari – pazite ovo! – zvali jedni druge, telefonom! Da, da. Bez šale. Tako je počela era povezivanja. Vaš računar bi se spojio na drugi i u suštini pristup je bio terminalski, to jest, sličan kao da sedite u kancelariji i povezujete se na neku “dosadnu” mrežu. Primitivna elektronska pošta, obaveštenja, tu i tamo neki forum ili “čet” i to je to, bar što se tiče, nas, “običnih” korisnika. To vam je bio kao neki… Web 0.

UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE NEKU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Web1: Razdoblje statičnog interneta (1989-2004)

U osvit Web-a 1, mreža se zvala naprosto, Internet. Nije još bilo WWW-a. Imali ste mejl kod provajdera, ali još nije bilo mnogo grafike. Postojali su razni (sada pomalo zaboravljeni) servisi kao što je File Transfer Protocol (FTP), ali nije bilo web-stranice, sve dok nije vaspostavljen odgovarajući protokol. 

 

A kad je CERN obnarodovao WorldWide Web, 30. aprila 1993, nastale su i prve web-stranice. Mejl ste imali ili kod servisa Yahoo! Ili kod Microsoft-ovog Hotmail-a. Koristili ste Netscape da pristupite statičnim prezentacijama. Uloga korisnika bila je da – čita. Sadržaj jeste bio multimedijalan, ali nije bio mnogo interaktivan u smislu doprinosa korsnika, razmena informacija i interakcija. Web1 je bio primarno sazdan za korporacije i što je zanimljivo – bio je decentralizovan. 

 

Postojali su otvoreni standardi, svako je mogao da napravi aplikaciju, svaki računar je mogao da bude server, a mnogi servisi su radili kao mreža čvorišta, umesto da postoji centralizovani server. Komunikacija između korisnika i sadržaja isprva nije uopšte postojala, da bi kasnije bila otvorena u obliku formulara. 

 

Poenta Web1 tehnologije je u načinu primene koji je određivala tadašnja tehnologija, a karakterišu je: 

 

Statični web sadržaji 

 

 • Homepage
 • Digitalni formulari
 • “Banner” oglasi

UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE NEKU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Web2: Razdoblje društvenih mreža (2004-danas)

Važno je razumeti da Web2 nije nastao dekretnom, odjednom. Posredi je evolucija interneta koja je nastala postepeno. Štaviše, neki se ne bi složili da je Web2 počeo 2004, naveli bi ili 2000. ili 2005. ili neku četvrtu godinu kao datum nastanka. 

 

Šta je doneo Web2? Pa, sve ono što danas koristite. I Firefox i Chrome i Google kakvog ga danas poznajemo, i AirBnb i Twitter i Snapchat. 

 

Prošli su dani kada je svako mogao da napravi svoju čet aplikaciju koja radi na zajedničkom protokolu. Centralizacija je uzela maha. Dok je Web1 karakterisao HTML kao osnova, Web2 je sazdan na tehnologijama kao što su Javascript, AJAX, HTML5, CSS3. 

 

U prevodu, korisnici su počeli da komuniciraju sa drugim korisnicima, a težište proizvodnje sadržaja prešla je sa platforme na – nas. Za razliku od Web1 portala koje korisnici samo konzumiraju, Web2 se veoma oslanja na sadržaj koji korisnici prave. Ako koristite Facebook, Instagram, Tik-Tok, videćete samo ono što su drugi tamo postavili, korisnici poput vas.

 

Društvene mreže postale su glavni prostor kako zabave tako i poslovanja. Danas je manje važno da li imate homepage a važnije kakvo vam je prisustvo na Twitter-u ili YouTube-u, bilo da ste običan smrtnik, mala privreda ili megakorporacija. Umesto statičnog web-sajta postalo je daleko važnije izgraditi zajednicu i okupiti je na jednoj platformi (Slack, Discord, npr).

 

Web2 doveo je do toga da centralizovani servisi i aplikacije sakupljaju ogromne količine podataka o svojim potrošačima. Na izvestan način, korisnici i njihovi podaci postali su “roba” koju svaka platforma ljubomorno čuva, zato postoji integracija Facebook-a i Instagram-a (pod istrom su kapom kompanije Meta), ali ne možete slati poruke sa WhatsApp-a na Telegram ili obrnuto. Napominjem da je to u Web1 eri bilo moguće. Da li neko koristi mIRC ili pIRC bilo je nevažno, sve aplikacije su radile na istom IRC protokolu. 

 

Web2 tehnologije karakterišu: 

 

 • Dinamički generisani sadržaji
 • Društvene mreže
 • Digitalne aplikacije
 • Marketing sastavljen spram korisničkih interakcija

UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE NEKU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Web3: Revolucija interneta (današnjica – budućnost)

Premda je Web3 zaista budućnost interneta, ta budućnost se stvara – danas. Kao što nema jasne granice kada je prestao Web1, a nastao Web2, tako se već danas prave i primenjuju tehnologije koje tvore Web3.

 

Web3 nastaje iz potrebe da se uklone centralizovani sistemi, da se korisnik oslobodi uloge “onog koji megakorporaciji donosi podatke”. Današnji interent otuđuje naše podatke, a sve više uređaja povezuju se na mrežu. Ako je Web1 bio zasnovan na pojedinačnom računaru, Web2 na mobilnim, ali i dalje pojedinačnim uređajima, Web3 donosi kontinuitet povezanosti mnogih uređaja – TV, automobil, frižider, sat.

 

Potrebu za povratkom decentralizacije i vlasništva nad podacima, u čijem središtu stoji pitanje poverenja (ko upravlja mojim podacima i kako ih koristi?), može da reši – blokčejn tehnologija. Zato ćete po pravilu Web3 gotovo uvek videti u kontekstu blokčejna.

 

Koja je veza tačno? 

 

Pa, blokčejn tehnologije, a posebno segment distribuiranih zapisa (distributed ledger technology) omogućava baze podataka i rešenja koja pružaju anonimnost i ne zahtevaju da svoje podatke poverite ikome (trustless). O tome smo više pisali ovde…

 

Web1 je bio sazdan po principu “evo vam informacije” (read-only). Web2 je zasnovan na platformama, te principu “stvaraj sadržaj, primaj sadržaj” (read/write). Web3 na to dodaje i “execute”. 

 

Pametni ugovori (smart contracts) će omogućiti da sadržaj “novog” Interneta bude veoma personalizovan. Fokus je na pojedinačnom korisniku (za razliku od obraćanja celoj društvenoj mreži). Za tako nešto neophodno je da se ukloni posrednik, centralizovana platforma, te da se omogući pametniji protok i sortiranje informacija (npr. uz pomoć veštačke inteligencije). 

 

Pametni ugovori i tokenizacija interneta stoga zavisi od blokčejn tehnologija. U izvesnom smislu, običan korisnik neće “videti” Web3 jer on je revolucija koja se dešava u načinu na koji se upravlja podacima, kako bi umesto kompanije ili društvene mreže fokus bio na pojedincu. 

 

I dalje će postojati web-pretraživači, i dalje će postojati aplikacije pomoću kojih pristupamo sadržaju (samo će biti decentralizovane – DApps). Možda će taj sadržaj biti bolje integrisan u veću celinu (metaverse), biće u 3D, dostupan ne samo kroz računar i telefon, ali ono što može da zbuni kod Web3 je upravo to što se promena dešava u načinu na koji se tretira pojedinac, individualni korisnik i njegovi podaci, a ne u vrsti sadržaja.

UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE NEKU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Kad, na primer, pristupite decentralizovanoj berzi (DeX), praktično ste već u Web3 prostoru. Jer umesto jednog servera i jedne platforme, ne pristupate serveru menjačnice, već postajete deo decentralizovanog finansijskog sistema. 

 

Web3 se gradi sa jakim akcentom na privatnost, te ga karakteriše:

 

 • AI koji pomaže u personalizaciji sadržaja
 • Blokčejn tehnologije
 • Pametne aplikacije
 • Marketing po meri ponašanja korisnika

 

‘Ajd još jednom za kraj, al’ polako

 

Stari Web je bio napravljen kao način da se računar poveže na mrežu. Web3 pravi od mreže jedan veliki globalni računar. Umesto podataka koji se čuvaju na serveru, a prisvajaju ih kompanije koje vam nude usluge određene platforme, podaci će biti deo blokčejn mreže i kao takvi neotuđivi od korisnika.

 

Web3 donosi promenu koja se dešava “iza ekrana” kako bi korisnici mogli da imaju slobodniji, privatniji i korisniji sadržaj. A blokčejn mreže i kriptovalute su podloga, baza podataka, platni sistem, novi način na koji ćemo biti povezani.

UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE NEKU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Česta pitanja u vezi sa Veb3

Koja je uloga DAO-a u Veb 3?

 

Pored ovog novog lanca vrednosti, Veb3 je iznedrio potpuno nove ekonomske organizacije. Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) su osnovna funkcija interakcije širom Veb3 prostora. Kako Linda Ksi objašnjava , DAO je grupa pojedinaca organizovana oko misije koja „koordinira kroz zajednički skup pravila koja se primenjuju na blokčejnu“.

 

Primarna prednost DAO-a je u tome što, za razliku od tradicionalnih kompanija, blockchain pruža DAO-ovima potpunu transparentnost. Sve akcije i finansiranje DAO svako može da vidi i analizira. Ova transparentnost značajno smanjuje rizik od korupcije i sprečava cenzuru važnih informacija. Takođe osigurava da DAO ispunjava svoje obećanje. To je zato što, kao i NFT, DAO takođe rade na pametnim ugovorima koji mogu pokrenuti akciju kad god se ispune određeni uslovi. Na primer, u slučaju DAO-a, pametni ugovor može da obezbedi da predlozi koji dobiju određeni broj potvrdnih glasova budu automatski usvojeni. 

 

I za razliku od tradicionalnih organizacija odozgo nadole, koje su skoro sve korporacije ili neprofitne organizacije, DAO rade sa ravnom hijerarhijskom strukturom, omogućavajući svim članovima da govore u ključnim odlukama koje utiču na širu grupu – umesto samo primarnih akcionara. 

 

Štaviše, DAO-ovi su daleko dostupniji prosečnom pojedincu, jer barijera za ulazak nije tako visoka. Tipično, jedini ljudi kojima je dozvoljeno da rano ulažu u organizaciju — i koji, kao rezultat toga, ubiraju većinu finansijskih prihoda — su neverovatno bogati, dobro umreženi pojedinci. Nije tako u DAO. Oni su globalno dostupni i dostupni po daleko nižoj ceni. 

 

Nekoliko kripto projekata se takođe može smatrati DAO-ima, jer se mnogima od njih upravlja decentralizovanim oblikom upravljanja u kojem vlasnici tokena glasaju o budućnosti projekta. Do danas, DAO su se koristili za crovdfund projekte , upravljali zajednicama , pa su čak pokušali da kupe američki ustav . 

 

Kako je Veb3 povezan sa metaverzom? 

 

Iako se termini „Veb3” i „metaverzum” često koriste naizmenično, ne bi trebalo da budu. Oni nisu isti. 

 

Metaverzum se najbolje definiše kao mešavina fizičkog i virtuelnog sveta. Zagovornici metaverzuma tvrde da je takva budućnost neizbežna i da će ljudi jednog dana provesti većinu svojih budnih sati u svetu koji je na neki način uvećan. Ideja je nedavno stekla veliku pažnju, pošto se osnivač Fejsbuka, Mark Zakerberg, kladio na metaverzum tako što je svoju kompaniju društvenih medija preimenovao u „Meta“ .


Veb3 je decentralizovana verzija interneta i nema nikakve veze sa povećanjem fizičke stvarnosti. Dok se mnogi Veb3 protokoli, kao što su NFT-ovi ili ravnopravne transakcije kriptovalutama, mogu koristiti u budućem metaverzumu, Veb3 nije metaverzum.

UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE NEKU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Koji su problemi sa Veb3 ?

Danas je mnogo učenja i eksperimentisanja neophodan deo Veb3 putovanja prosečnog korisnika. Nedostatak dizajna prilagođenog korisniku ne čini nam nikakvu uslugu i čini putovanje napornim, a kriva učenja dugom. Istina, za većinu je to značajna prepreka ulasku. Međutim, kada su zloupotrebe koda i zastoji u prvom planu u umu svakog programera, kao što su danas, korisničko iskustvo je daleko od najvećeg prioriteta. To čini mnoge Veb3 platforme izbirljivima i veoma teškim za korišćenje, ali to je samo zato što su stvari tako nove, pa je većina programera i dalje fokusirana na osnovne tehnologije.

Međutim, postoji ozbiljnija zabrinutost u vezi sa Veb3.

Za početak, sa značajnim promenama dolazi i značajan rizik. Jedan od najboljih delova u vezi sa Veb3 je potpuno vlasništvo nad vašim podacima. To je takođe najgori deo . Veb3 prostor je još uvek divlji zapad, ispunjen lošim glumcima. Bez oslanjanja na centralizovani organ, vi ste u potpunosti odgovorni za čuvanje vaših podataka i valute na sigurnom. To znači da praktikujete odgovarajuću bezbednost novčanika, da stalno budete upozoreni na phishing šeme i da nikada ( nikad! ) ne odajete svoju prvobitnu frazu. Čak i najpouzdaniji Veb3 protokoli i platforme su hakovani i razotkriveni, tako da je ključno da uvek budete oprezni.

Ukratko, nepoverenje nije univerzalna istina u Veb3. Morate verovati sebi.

Postoje i problemi skalabilnosti. Iako bi malo ko tvrdio da je decentralizacija loša sama po sebi, transakcije su sporije na Veb3 upravo zato što su decentralizovane. Promene treba da obradi rudar i da ih propagira kroz mrežu, za šta je potrebno vreme. 

Zatim tu su i naknade za gas. Naknade za gas su plaćanja koja korisnici vrše da bi koristili Ethereum blockchain, najpopularniji blok lanac na svetu. Konkretno, „gas“ je naknada koja je potrebna za uspešno sprovođenje blokčejn transakcije. Ove naknade mogu porasti na stotine dolara po transakciji tokom špica. 

Zatim postoji zagonetka decentralizacije . Iako su blokovi možda decentralizovani, mnoge Veb3 usluge koje ih koriste trenutno su pod kontrolom malog broja privatnih kompanija. I postoji opravdana zabrinutost da je industrija koja se pojavljuje kao podrška decentralizovanom vebu veoma konsolidovana.

I u stvari, ovo je daleko od iscrpne liste zabrinutosti. Međutim, kao što je pomenuto, Veb3 je još uvek u povojima i mnogi programeri aktivno rade na rešavanju sadašnjih problema. 

Dakle, glavni zaključak (ako postoji) je sledeći: Veb3 je zamišljen kao sledeća faza interneta. To je decentralizovano, prvo doba interneta u kome korisnici poseduju svoje podatke, a profit se prebacuje sa centralizovanih posrednika u ruke kreatora i njihovih zajednica. Ako programeri koji rade na trenutnim problemima budu uspešni, možda ćemo stići tamo.

UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE NEKU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Okončanje!

 

Zbog svoje funkcije decentralizacije, Veb 3.0 aplikacije ne zahtevaju nikakve centre podataka ili skupe servere. Krajnji korisnik je ovde vodeći, tako da postoje ogromne šanse za masovno usvajanje Veb 3.0.  

 

Mi smo na ivici da vidimo najekonomičniju i personalizovaniju verziju veba. Od podsticanja ekonomije kreatora do racionalizacije poslovnih procesa, vreme je da iskoristite snagu do njenog punog potencijala. 


Kreiranje Veb3.0 je da osnaži pojedince. Kako je Veb 2.0 privukao korisnike na internetu. Međutim, bilo je dosta kršenja podataka na trenutnoj verziji interneta. Stoga je tu da se suprotstavi problemima postojeće mreže Veb 3.0. Od semantičkog veba do ivičnog računarstva, postoji toliko toga što Veb 3.0 predstavlja svima. Sa decentralizacijom u svojoj srži, Veb 3.0 će preduzećima i kreatorima doneti sigurnost, transparentnost i bolju usklađenost sa propisima. Početak Veb3.0 je takođe podstakao ekonomiju kreatora. Postoje i određena ograničenja Veb 3.0, pošto svest o tome još uvek nije mnogo u javnom domenu. Mi smo na ivici da vidimo najekonomičniju i personalizovaniju verziju veba.

UKOLIKO ŽELITE DA KUPITE NEKU KRIPTOVALUTU ILI NEKI KRIPTO TOKEN MOŽETE POZVATI NAS ILI NAM SE JAVITI NA CHATU I MI VAM MOŽEMO POMOĆI. TAKOĐE MOŽETE POPUNITI FORMU NA NAŠOJ STRANICI O EDUKACIJI.

Konverzija.rs je platforma koja je kreirana u svrhu edukacije i obrazovanja o kriptovalutama, blockchain-u i decentralizaciji. 

Pročitajte najnovije vesti iz kategorije ZANIMLJIVOSTI.

Slični članci